Dvaja novinári a úradník prišli o život pri výbuchu míny

Dvaja pracovníci azerbajdžanských štátnych médií a miestny úradník dnes prišli o život pri výbuchu míny na území, ktoré vlani dobyl Azerbajdžan na Arménsku, uviedol server BBC News vo svojej ruskojazyčnEJ verzii s odvolaním sa na úrady v Baku. Pripomenul, že obeťami mín, zanechaných na bojisku, sa počas siedmich mesiacov od skončenia bojov stali už desiatky ľudí.

K nešťastiu došlo podľa generálnej prokuratúry a ministerstva vnútra dnes ráno v blízkosti obce Susuzlug na severe kelbadžarského okresu, kde nákladné vozidlo s novinármi narazilo na protitankovú mínu. Pri výbuchu zahynul televízny kameraman, pracovník tlačové agentúry a tiež miestny úradník, ktorý novinárov sprevádzal. Ďalší štyria ľudia vyviazli so zraneniami.

Kelbadžarský okres patrí k územiu, ktoré Arménsko odovzdalo Azerbajdžanu po porážke v minuloročnej vojne o Náhorný Karabach, enklávu v juhozápadnom Azerbajdžane s prevažne arménskym obyvateľstvom. Konflikt trvajúci 44 dní ukončila dohoda o prímerí sprostredkovaná Ruskom. V samom Karabachu aj páse územia okolo neho ale zostalo množstvo min. Azerbajdžanské úrady podľa BBC obviňujú Arménsko, že odmieta vydať mapy mínových polí.

Sami Azerbajdžanci uvádzajú, že ku koncu apríla míny zranili päť desiatok ľudí a 18 osôb zahynulo. Boli medzi nimi obyvatelia týchto oblastí, ktorí z nich pred desiatkami rokov utiekli pred Arménmi, víťazným vo vtedajšom konfliktu. Teraz tak túžili vrátiť sa do rodných miest, že nehľadeli na nebezpečenstvo.

V okolí Karabachu ženisti zneškodnili už viac ako 20.000 min, ale na dokončenie práce majú ešte ďaleko.