Novinka: Očkovať sa môžte už 14 dní po prekonaní covidu

 MInisterstvo zdravotníctva predstavilo novinku v očkovaní pre ľudí, ktorí prekonali ochorenie covid:

Doteraz sme väčšinou uvádzali, že prihlásiť na očkovanie sa môžete až po 90 dňoch od prekonania Covidu. Táto hranica bola stanovená preto, lebo do 90 dní od prekonania Covidu je pravdepodobné, že sú ešte v tele protilátky. V čase, keď bolo vakcín veľmi málo, bolo efektívnejšie prenechať ich tým, ktorí nemajú v tele žiadne protilátky.
Dnes sa dostupnosť vakcín výrazne zlepšuje a z hľadiska bezpečnosti je možné sa očkovať už po 14-tich dňoch od prekonania Covidu so symptomatickým priebehom (ak ste posledných 7 dní boli bez príznakov) a už po 7-mich dňoch od prekonania Covidu s asymptomatickým priebehom.
Na základe dostupných klinických štúdií neexistujú dôkazy o bezpečnostných obavách z očkovania osôb, ktoré prekonali Covid-19, alebo majú prítomné protilátky.
Ak ste teda nedávno prekonali Covidu, stále platí, že sa nemusíte ponáhľať, ale nemusíte ani striktne čakať tri mesiace. Môžete sa po jednom alebo dvoch týždňoch prihlásiť do Čakárne.
PREČO SA OČKOVAŤ PO PREKONANÍ COVIDU?
Imunitná ochrana po prekonaní Covidu je veľmi individuálna. Nie je jednoznačné, koľko trvá postinfekčná imunitná ochrana a najmä pri ľudoch s miernym priebehom ochorenia nemusí byť táto imunitná ochrana dostatočná.
Naopak, imunitná ochrana po očkovaní je oveľa predvídateľnejšia, každý dostane rovnakú dávku vakcíny, ktorá bola vyvinutá tak, aby vytvorila efektívnu úroveň ochrany.