Viacerí poslanci sa pripojili k medzinárodnej výzve na zabezpečenie adekvátnej zdravotnej starostlivosti pre Navaľného

Poslanec hnutia OĽANO a predseda Výboru pre obranu a bezpečnosť NR SR Juraj Krúpa dnes ruskému veľvyslancovi Igorovi Bratčikovovi adresoval výzvu, v ktorej sa spolu s ostatnými poslancami prihovára za zlepšenie podmienok pre väzneného opozičného predáka a protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného. Ten už prostredníctvom svojho okolia informoval o prudkom zhoršení zdravotného stavu.

 

“Pripájame sa tak k širšiemu medzinárodnému úsiliu o zabezpečenie ľudsky znesiteľných podmienok pre väzneného Alexeja Navaľného, a najmä jeho adekvátnu liečbu, pretože podľa medializovaných informácií mu opäť ide o život”, zdôraznil Krúpa.

V liste, ktorý Krúpa s ďalšími poslancami poslal ruskému veľvyslanectvu na Slovensku, sa píše: „Vzhľadom na znepokojujúce informácie o zhoršujúcom sa zdravotnom stave opozičného lídra a protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného vo väzení, žiadame zodpovedné inštitúcie Ruskej federácie, aby mu bezodkladne poskytli profesionálnu a efektívnu lekársku starostlivosť. Problém jeho zdravotného stavu je o to naliehavejší, že len nedávno sa zotavil z pokusu o otravu. Súčasne vyjadrujeme solidaritu s najbližšími príbuznými a spolupracovníkmi pána Navaľného a vyjadrujeme znepokojenie nad stupňujúcim sa represívnym nátlakom voči predstaviteľom ľudskoprávnych organizácií a demokratickej opozície.“

Solidaritu s Navaľným nedávno vyjadrila napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová či prezident USA Joe Biden.