Print this page

Snahy vnútroštátnych orgánov niektorých krajín EÚ o umlčanie nezávislých médií budú v stredu predmetom rozpravy poslancov so zástupcami Rady a Komisie.

Rozprava sa zameria na najnovší vývoj situácie v oblasti slobody médií v Maďarsku, Poľsku a Slovinsku.

Orgán pre reguláciu médií v Maďarsku rozhodol o neobnovení licencie pre Klubrádió, ktoré nie je naklonené vláde Viktora Orbána. Licencia tak rádiu vypršala 14. februára. Rozhodnutie regulačného orgánu potvrdil aj maďarský súd, a to napriek tomu, že dôvody nepredĺženia licencie uvádzané Mediálnou radou boli mimovládnou organizáciou Reportéri bez hraníc označené za triviálne. Poslanci sa v rozprave pravdepodobne zamerajú na mieru nezávislosti Mediálnej rady a úpadok slobody médií v krajine za ostatných niekoľko rokov.

Plány poľskej vlády na zavedenie dane z reklamy v médiách, ktorá by mala byť využitá na financovania zdravotnej starostlivosti a kultúry, sa dostali pod paľbu kritiky pre ich údajne neprimeraný vplyv na nezávislé médiá. Mnoho z nich sa s cieľom upozorniť na dôsledky potláčania slobody médií zúčastnilo na tzv. mediálnom blackoute - noviny vyšli s čiernymi titulkami, vysielanie televízii nahradili čierne obrazovky, odmlčali sa aj rádiá. Vydavatelia zároveň spísali otvorený list, v ktorom kritizovali zneužívanie epidémie na ďalšie sťaženie práce médií.

Slovinskí novinári čelia častému obťažovaniu v online prostredí a vyhrážkam, a to dokonca aj od premiéra krajiny Janeza Janšu. Na verejnosť tiež prenikajú informácie o politickom zasahovaní do práce verejnoprávnych aj súkromných médií. Dvadsaťdva slovinských šéfredaktorov v otvorenom liste v októbri 2020 varovalo, že sú vystavovaní priamym lžiam, narážkam, manipuláciám a urážkam od tých, ktorí sú pri moci, počnúc čelnými predstaviteľmi vlády. Slovinsko preberie predsedníctvo v Rade (ministrov) EÚ v júli 2021.