Print this page

Dcéra niekdajšieho člena slávnej skupiny Beatles Paula McCartneyho, fotografka Mary McCartney, natáča celovečerný dokumentárny film o legendárnom londýnskom nahrávacom štúdiu Abbey Road. Snímka sa bude volať If These Walls Could Sing (Keby tieto múry mohli spievať). Podľa agentúry DPA ide o prvý celovečerný dokument o slávnom mieste, kde Beatles natočili väčšinu svojich piesní.

 

Štúdio Abbey Road oslávi v novembri 90. rokov svojej existencie. Asi najviac sa preslávilo vďaka rovnomennému beatlesovskému albumu z roku 1969. Fotografia na obale platne zachytáva štvoricu hudobníkov na prechode pre chodcov na ulici rovnakého mena.

"Niektoré z mojich prvých spomienok pochádzajú z doby, ktorú som trávila na Abbey Road," povedala 51 ročná McCartney. "Už dávno som chcela rozprávať príbeh tohto historického miesta," dodala umelkyňa, ktorá sa narodila ako najstaršia dieťa McCartneyho a jeho už zosnulej ženy Lindy.

Na nový film sa teší aj terajšia šéfka štúdia Isabel Garveyová. "Keby tieto múry mohli hovoriť. Už som prestala počítať, koľkokrát som tieto slová už počula," povedala v narážke na názov filmu.

Dokument má podľa jeho tvorcov obsahovať rozhovory s mnohými známymi osobnosťami, pohľad do zákulisia aj skvelú hudbu.

Abbey Road Studios slúži na nahrávanie hudby od roku 1931, kedy sem zavítal skladateľ Edward Elgar. Využívajú ho tiež súčasní muzikanti ako Kanye West, Adele alebo tiež Miroslav Žbirka. Budova je chránenou pamiatkou.