Print this page

Kongo sa ohradilo proti nesprávnosti reportáže o gorilách, ktorú odvysielal francúzsky televízny kanál TF1. Tvrdil v nej, že na svete žije posledných asi 1000 horských goríl a všetky v Rwande, kde bol dokument natočený. Konžský ústav ochrany prírody (ICCN) ale v dnešnom vyhlásení upozornil, že jedinci tohto živočíšneho druhu sú tiež v Ugande a Kongu.

"Tento druh je ohrozený a vyskytuje sa už len v srdci hustých rwandských lesov. Na planéte je ich už len tisíc a nájsť ich možno iba tu," tvrdil moderátor Gilles Bouleau v relácii nakrúcanej vo rwandskej národnom parku Volcanoes na hranici s Kongom.

"Nevedia v televíznych novinách vysielaných 19.11.2020 vo 20:00 hodín vo Francúzsku na kanáli TF1, že 800 horských goríl sa vyskytuje na území troch štátov: Ugandy, Rwandy a Konga?" píše sa vo vyhlásení ICCN. "Nezabúdajte, že sú gorily tiež v parku Virunga," dodalo stredisko s odkazom na prírodnú rezerváciu v konžskej provincii Severné Kivu, ktorá hraničí práve s Rwandou a Ugandou.

Chyby v dokumente si všimli aj niektorí diplomati. Veľvyslanec Európskej únie v Kongu Jean-Marc Chataignier hovoril o "nepochopiteľnom omyle" a vyjadril nádej, že TF1 "rýchlo svoju hlúposť opraví". Americký veľvyslanec v Kinshase Mike Hammer trochu dôraznejšie požiadal o okamžitú nápravu. "Sám som ich videl, sú úžasné!" tweetoval ku gorilám.

Agentúra AFP upozornila, že Rwanda veľmi aktívne propaguje svoje turistické destinácie a so sloganom Navštívte Rwandu sponzoruje prestížne futbalové kluby Arsenal a Paris Saint-Germain. Víza k návšteve sa dajú od roku 2018 získať na letisku v Kigali alebo na hranici. Navyše v porovnaní so zlou bezpečnostnou situáciou v prírodných parkoch v Kongu sú rwandské turistické destinácie bezpečné.