Print this page

Premiér Igor Matovič v piatok večer oznámil, že v 4 okresoch urobených 61 905 testov. Z toho bolo identifikovaných 2 225 infekčných ľudí na Covid-19.

 "Pozor!!! Keďže antigénové testy zachytávajú len tých ľudí s Covid-19, ktorí sú infekční ... cca 4 450 ľudí dnes z testovania odchádzalo s pocitom, že sú zdraví, ale nie je tomu tak. Sú pozitívni na Covid-19, ale nie sú infekční. To môže znamenať - buď ste už infekční boli a už pre svoje okolie riziko nepredstavujete, alebo vás infekčná fáza ešte len čaká v najbližších dňoch. Preto, prosím, zostaňte aj negatívnym testom naďalej mimoriadne opatrní, lebo neviete, či nie ste niekto z tých, kto bude v najbližších dňoch infekciu nenápadne šíriť ... alebo ním nebude niekto s kým sa v najbližších dňoch stretnete," napísal premiér.

Negatívny výsledok antigénového testu je dobrá správa, ale nie je to záruka, že nie ste infikovaný koronavírusom.

"Antigénové testy dokážu zachytávať väčšinu ľudí, u ktorých sa už infekcia prejavila vo väčšej miere. K tomu väčšinou dochádza po niekoľkých dňoch od nakazenia. Práve kvôli tomu sa robí viac kôl testovaní a prosíme vás o ďalšiu účasť, aj keď ste mali prvý test negatívny. Zároveň stále dodržiavajte základné protiepidemiologické opatrenia: rúška, odstupy, ruky, minimalizovať kontakty a zostať čo najviac doma," píše ministerstvo zdravotníctva.