Trumpovi niekto poslal obálku so smrtiacim jedom

Americké úrady zachytili obálku adresovanú Bielemu domu, ktorá obsahovala prudko jedovatý ricín, uviedla tlačová agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného kriminalistu, oboznámeného s prípadom. Zásielku, odoslanú zrejme z Kanady, sa podarilo zachytiť už vo vládnom poštovom stredisku, ktoré kontroluje poštu určenú Bielemu domu a prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Podľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) nebola verejnosť ohrozená. FBI prípad podozrivej zásielky vyšetruje spolu s Tajnú službu USA (Secret Service, federálna agentúra poverená ochranou vedenia štátu) a inšpekcií americkej pošty. Snaží sa predovšetkým zistiť pôvod zásielky a kto ju odoslal.

Biely dom a tajná služba USA sa odmietli vyjadriť, poznamenala agentúra Reuters.

AP pripomenula, že pred dvoma rokmi bol v USA zadržaný bývalý príslušník vojenského námorníctva, ktorý sa priznal, že zaslal Trumpovi a členom jeho vlády látku, z ktorej sa ricín získava. V roku 2014 bol v štáte Mississippi odsúdený na 25 rokov muž, ktorý poslal zásielky s ricínom prezidentovi Barackovi Obamovi a ďalším predstaviteľom.

V tom istom roku súd v Texase poslal na 18 rokov za mreže ženu, ktorá o rok skôr zaslala prezidentovi Obamovi list s ricínom. Žena na súde tvrdila, že nechcela nikomu ublížiť a spoliehala na to, že tajné služby zásielky zadržia. Chcela len uškodiť nenávidenému manželovi, ktorého po odoslaní listov ako vinníka sama udala polícii. Chcela ho tak potrestať za to, že podal žiadosť o rozvod.

Ricín je vysoko toxická látka, ktorá môže byť smrteľná už vo veľmi malých dávkach. Samotné pary môžu po vdýchnutí spôsobiť zlyhanie životných funkcií.

Ricíomn bol v septembri 1978 v Londýne zavraždený bulharský disident a spisovateľ Georgi Markov. Agent bulharskej tajnej služby mu vtedy na autobusovej zastávke vpichol v dave do nohy prudko jedovatý ricín špeciálne prispôsobeným dáždnikom.