Vyjde Oficiálna autobiografia Karla Gotta, s unikátnymi fotkami a dokumentami

 Oficiálna autobiografia Karla Gotta by mala vyjsť v marci budúceho roka. Vdova po spevákovi Ivana Gottová a jej spolupracovníci sa rozhodli vydanie knihy plánovanej na jeseň posunúť, pretože potrebujú viac času na jej dokončenie. Gottová to uviedla vo vyjadrení, ktoré ČTK poskytla hovorkyňa rodiny Aneta Stolzová. Legendárny spevák, ktorý vlani 1. októbra vo veku 80 rokov podľahol akútnu leukémiu, napísal pamäte počas posledných rokov svojho života.

Autobiografia má podľa jeho blízkych obsahovať aj unikátne fotografie, dokumenty a archívne materiály, ktoré doteraz neboli publikované.

"Väčšinu fotografií, rovnako ako obal publikácie a jej názov spolu so všetkými kapitolami Karel schválil. Snímky si preberal ešte v septembri minulého roka, keď už musel svoj čas tráviť najviac len doma vo svojom kresle či na lôžku. Zároveň mi dal súhlas, aby jeho obdivovatelia a čitatelia bližšie nahliadli do jeho umeleckej tvorivej duše tiež skrz jeho kresby, ručne písané poznámky a texty piesní, rovnako tak do detských rokov, o ktorých podávajú autentické svedectvo jeho vysvedčenie a školské poznámky," uviedla Gottová.

Pri triedení archívu po manželovej smrti objavila ďalšie vzácne artefakty a doklady, ktoré podľa nej nesmú v knihe chýbať. Dokončenie Gottovej autobiografie po textovej, grafickej i obrazovej stránke si ale vyžiada ešte čas, preto sa rozhodla so svojimi spolupracovníkmi posunúť vydanie knihy na jar budúceho roka.

Po minuloročnej smrti Karla Gotta sa na trhu rýchlo objavilo niekoľko jeho neoficiálnych životopisov. Napríklad Život s láskou o živote Ivany a Karla. Už skôr sa spevákovi, ktorého piesne ovplyvnili niekoľko generácií poslucháčov nielen v Česku, venovalo viacero kníh. Napríklad pred 11 rokmi malo krst české i nemecké vydanie knihy Zlatý hlas z Prahy (Die Goldene Stimme aus Prag) autorov Michaely Remešovej a Dalibora Máchu s predslovom prezidenta Václava Klausa. Pri príležitosti Gottových 70. narodenín v rovnakom roku vyšla kniha Karel Gott 70 osobností o Zlatom slávikovi od hudobného publicistu Vladimíra Vlasáka. Množstvo neautorizovaných kníh sa venovalo Gottovu súkromnému životu.

V polovici októbra má mať premiéru celovečerný dokument Karel režisérky Olgy Malířové Špátovej, ktorý zachytáva aj posledné mesiace života najslávnejšieho českého speváka populárnej hudby.