Print this page

Pozor, od 1. 9. sa takto rozširuje zoznam menej bezpečných - červených krajín (MAPA)

Okrem zasadnutia Ústredného krízového štábu SR sa tento týždeň zišlo aj Konzílium odborníkov. Hlavnou správou je, že viaceré štáty, ktoré boli doposiaľ na zozname bezpečných krajín, budú od 1. 9. 2020 medzi rizikovými. Informáciu zverejnil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

 Epidemiológovia rozhodli, že týchto šesť krajín – Belgicko, Francúzsko, Holandsko, Chorvátsko, Malta a Španielsko – vyradia zo zoznamu tzv. bezpečných „zelených“ krajín. Od začiatku septembra sú teda tieto štáty rizikové - „červené“.

Čo sa týka Grécka – nateraz ešte zostáva v kategórii menej rizikových krajín, ale vzhľadom na zhoršenie situácie je Grécko vážnym kandidátom na vypadnutie zo zoznamu „zelených krajín“ už o týždeň, pri ďalšom hodnotení krajín, keď sa opäť zídu odborníci.

Zároveň bolo dohodnuté, že v prípade pokračovania pozitívneho trendu v Portugalsku sa prehodnotí na najbližšom zasadnutí konzília jeho zaradenie medzi „zelené“ krajiny.

NA ČOM SA EPIDEMIOLÓGOVIA EŠTE DOHODLI:

- Konzílium na rokovaní po prvý raz pristúpilo k hodnoteniu bezpečnosti krajín a regiónov jednotnou metodikou, a to na základe údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). Dôležitou hranicou je incidencia (počet novovznikutých ochorení na určitý počet obyvateľov) nad 40 za posledných 14 dní.
- Touto metodikou sa bude posudzovať aj jednotlivé rizikové regióny v rámci „zelených“ krajín. Presný zoznam týchto rizikových oblastí bude definovaný a zverejnený v nariadení Úradu verejného zdravotníctva SR, preto priložená mapa vychádza ešte z pôvodného zoznamu.

 

Zoznam menej rizikových krajín, ktorý platí do 1.9.:

Austrália Belgicko Cyprus Česko Čínska ľudová republika Dánsko Estónsko Faerské_ostrovy Fínsko Francúzsko
Grécko Holandsko Chorvátsko Írsko Island Japonsko Južná_Kórea Lichtenštajnsko Litva Lotyšsko
Maďarsko Malta Monako Nemecko Nórsko Nový_Zéland Poľsko Rakúsko
Slovinsko Spojené_kráľovstvo Španielsko Švajčiarsko Taliansko

Sú to krajiny, ktoré sú z epidemiologického hľadiska považované za menej rizikové a pre ktoré pri návrate do SR platí voľný prechod cez hranice bez povinnosti izolácie v domácom prostredí a testovania na COVID-19.)