Obhajcovia ruského novinára Safronova sa sťažujú prokuratúre

Obhajcovia bývalého ruského novinára Ivana Safronova, obvineného z vlastizrady kvôli údajnej spolupráci s českou rozviedkou, podali ruskej generálnej prokuratúre sťažnosť na vyšetrovateľa, ktorý odmietol vysvetliť, z čoho je vlastne Safronov obvinený. Oznámil to dnes obhajca stíhaného Ivan Pavlov.

Reč je podľa denníka Kommersant o vyšetrovateľovi ruskej tajnej služby FSB Alexandrovi Čabanovi, ktorý usúdil, že sa advokáti pod zámienkou vysvetlenia podstaty obvinenia pokúšajú dostať k údajom z predbežného vyšetrovania.

"Podali sme sťažnosť, v ktorej žiadame generálnu prokuratúru, aby požadovala od vyšetrovateľa splniť naše zákonné požiadavky. Právo obvineného vedieť, z čoho je obvinený, je jedným z jeho základných práv," povedal Pavlov.

Kommersant pripomenul, že Safronov počas svojho pôsobenia v jeho redakcii, ako aj predtým v redakcii denníka Vedomosti, nemal prístup k štátnemu tajomstvu. Vinu nepriznáva a tvrdí, že je prenasledovaný za svoju novinársku prácu. To obžaloba odmieta. Kommersant dodal, že podľa Pavlovovho skoršieho vyjadrenia vyšetrovatelia FSB počas jediného výsluchu Safronovi nepoložili ani jednu otázku ohľadom podstaty prípadu.

Safronov sa tento rok v máji stal poradcom šéfa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos. V júli ho FSB zatkla a obvinila z vlastizrady. Agentúra TASS pripomenula, že podľa verzie FSB Safronova v roku 2012 zverbovala česká rozviedka. V roku 2017 splnil zadanú úlohu zhromažďovať a predložiť informácie o dodávkach ruských zbraní do Afriky a o pôsobení ruských vojakov na Blízkom východe, pričom konečným príjemcom týchto informácií boli podľa FSB Spojené štáty.