Novým šéfom BBC bude jej dlhoročný zamestnanec Tim Davie

Novým šéfom britskej vysielacej spoločnosti BBC sa stane jej dlhoročný zamestnanec Tim Davie. Verejnoprávna organizácia to uviedla na svojom webe. Jednou z priorít nového generálneho riaditeľa bude vyjednať s vládou budúci spôsob financovania tohto spravodajského médiá, najväčšieho v Británii.

Davie, päťdesiattriročný otec troch detí, stál doteraz na čele BBC Studios, komerčnej dcérskej spoločnosti, ktorá predáva BBC a ďalšie britské programy do zahraničia. Zodpovedal tiež za rozvoj medzinárodnej značky a redakčnej stratégie BBC. na čele spoločnosti od začiatku septembra vystrieda Tonyho Halla, a stane sa tak v jej 98-ročnej histórii 17. generálnym riaditeľom.

BBC získava väčšinu peňazí z poplatkov platených každou domácnosťou, ktorá vlastní televíziu. V súčasnosti je poplatok 154,5 libry ročne. Za nezaplatenie hrozí pokuta, v zriedkavých prípadoch i väzenie.

Britská konzervatívna vláda je stále častejšie v spore so spravodajskými médiami a chce financovanie BBC preskúmať. Argumentuje zmenami na mediálnom trhu, kedy vzostup Netflixu a ďalších streamovacích služieb znížil sledovanosť tradičnej televízie.

Súčasný systém financovania zostane v platnosti najmenej do roku 2027. Vláda ale vo februári oznámila, že začne verejnú diskusiu o tom, či by neplatenie poplatku určeného na financovanie BBC nemalo prestať byť trestným činom. Preskúmať financovania spoločnosti chce od roku 2022.