Čo získame, keď si doprajeme mesiac bez alkoholu?

Sex, spánok, energie ... To všetko môže zmeniť jeden mesiac bez alkoholu. Výzvy na Dry January (suchý január) nasleduje od roku 2013 mnoho Britov. Spočíva v tom, že sa počas prvého mesiaca v roku nevypije ani kvapka alkoholu. O tom, aké sú priaznivé účinky tejto abstinencie, napísal francúzsky denník Le Figaro.

 

Dry January v Británii, Tourneo Minérale v Belgicku ... Tieto dve akcie, ktoré sa konajú v januári a vo februári, majú spoločné to, že sa celý mesiac nepije alkohol. V smartphone si môžete nastaviť aplikáciu, na ktorej sa dočítate, čo robiť, objavíte recepty na mocktails (koktaily bez alkoholu), a môžete sa tak pripojiť k niekoľkým miliónom Britov, ktorí sa akcie každoročne zúčastňujú. Že táto iniciatíva stojí za to, potvrdzuje štúdia Sussexe univerzity. "Jeden mesiac stačí, aby sme videli priaznivé účinky na fyziológii a na zdraví," uvádza Mickaël Naassila, prezident Francúzskej spoločnosti pre liečbu alkoholizmu.

Štúdia zdôrazňuje, že po mesiaci abstinencie človek získa lepšiu kontrolu nad svojou konzumáciou alkoholu, pocíti príliv energie a zlepší sa mu kvalita spánku. Z hľadiska kvality života pozorujeme globálne pozitívny efekt, ak pijeme menej. Keď zredukujeme konzumácii alkoholu alebo ho vôbec prestaneme piť, má to tiež pozitívny vplyv na krvný tlak a na sexuálnu funkciu.

Podľa britskej štúdie pozoroval viac ako každý druhý účastník po mesiaci abstinencie zlepšenie kvality pokožky a váhový úbytok. Dermatologička Elisabeth Berrissoulová vysvetľuje, že alkoholické nápoje pôsobia ako diuretikum, a môžu tak prispieť k matnému vzhľadu pleti, k vráskam okolo očí a na znížení elasticity pokožky.

Alkoholické nápoje tiež obsahujú kalórie, a to sedem kalórií na gram alkoholu. Ak ho konzumujeme, zvyšuje sa glykémia a produkcia inzulínu. Ak pijeme alkohol trvalo, môže to prispieť k rozvoju rezistencie voči inzulínu. To je jeden z rizikových faktorov steatózy, poškodenia tkaniva pečene, ktorá vedie k jej stukovateniu.

Skrátka každé popíjanie alkoholu predstavuje zdravotné riziko. Či už sme malí alebo veľkí pijani, je vždy lepšie spotrebu alkoholu znížiť. Kampaň ako je britský suchý január nás vedie k tomu, aby sme premýšľali o tom, že pitie alkoholu nie je normálne. Treba o tom uvažovať, ako sme uvažovali o fajčení, pretože akékoľvek pitie nie je bez rizika pre zdravie.

Mickaël Naassila zdôrazňuje, že suchý január, ktorý sa každoročne opakuje, nemôže byť neužitočný. Podľa francúzskej Agentúry pre verejné zdravie a francúzskeho Národného inštitútu proti rakovine sa odporúča, aby muži a ženy nepili viac než dva poháriky vína denne a nie viac ako desať pohárov za týždeň.