Zatkli šamana, ktorý chcel z Kremľa vyhnať Putina

Na Sibíri bol zadržaný šaman, ktorý od jari pochodoval do Moskvy s cieľom "vyhnať" z Kremľa ruského prezidenta Vladimira Putina. Dnes o tom informovala agentúra Interfax. Zatknutie jeho stúpencov v sibírskom meste Ulan-ade podnietilo minulý týždeň masové demonštrácie proti výsledkom komunálnych volieb.

Miestne médiá uviedli, že Alexandra Gabyševa dnes ráno pri dedine Vydrin na hranici regiónu Buriatskej a Irkutskej oblasti uniesli zo stanového tábora ozbrojení a maskovaní muži, zrejme príslušníci bezpečnostných zložiek. Nie je jasné, kde sa šaman momentálne nachádza.

Gabyšev môže byť obvinený z organizovania extrémistickej skupiny, povedal spravodajskému portálu Znak.com jeden zo šamanových prívržencov. Krátka správa uverejnená na webovej stránke miestnej polície uviedla, že bola zadržaná osoba hľadaná pre spáchanie zločinov v Republike Sacha (Jakutsko) na severovýchode Ruska. Podľa médií zodpovedá opisu práve Gabyšev.

Stovky prívržencov minulý týždeň protestovali v Ulan-Ude proti zatknutiu dvoch šamanových stúpencov. Zhromaždenie potom prerástlo v demonštráciu proti výsledkom komunálnych volieb, v ktorých zvíťazil prokremeľský kandidát. Polícia pri rozháňaní manifestácie zadržala niekoľko ďalších ľudí.

Od marca, kedy sa z Jakutska vydal na cestu, prešiel päťdesiatjedenročný Gabyšev zo svojej plánovanej trasy 3000 kilometrov. Tempom 20 kilometrov za deň sa chystal dostať do ruskej metropoly v auguste 2021. Ťahal za sebou malý vozík, v ktorom mal uložené všetky svoje osobné veci, vrátane tradičnej jurty, v ktorej prespával.

Jeho počin získal celonárodnú pozornosť a jeho videá majú milióny zhliadnutí. Počas cesty sa ochotne bavil s miestnymi ľuďmi aj novinármi a postupne naberal podporovateľov, z ktorých niektorí sa k nemu pripojili na časť cesty alebo mu venovali peniaze či jedlo.