Emir Kusturica je poradcom proruskej hlavy bosnianskosrbského štátu

Srbský režisér Emir Kusturica je oficiálnym poradcom súčasného šéfa kolektívnej hlavy bosnianskeho štátu Milorada Dodika. Prorusky orientovaný bosnianskosrbský politik známeho filmového umelca zamestnal ako jedného z poradcov úradu predsedu predsedníctva Bosny a Hercegoviny, informoval Sarajevský denník Dnevni Avaz.

Dodik oznámil mená celkom 11 poradcov pre rôzne oblasti.

Medzinárodne uznávaný 64-ročný režisér a filmový producent Kusturica, ktorému sú niekedy vyčítané príliš prosrbské stanoviská, získal za svoju tvorbu niekoľko ocenení. Na festivale v Cannes vyhral dve Zlaté palmy - v roku 1985 za snímku Otec na služobnej ceste a v roku 1995 za Podzemie. Narodil sa v Sarajeve a s Dodilpm má dlhodobo dobré vzťahy.

Pôvodne Západom podporovaný sociálnodemokratický bosniansky politik Dodik postupne prešiel na nacionalistické pozície a pravidelne hrozí referendom o vyhlásení nezávislosti prevažne Srbmi obývanej časti Bosny, Republiky srbskej (RS). Podľa jeho názoru Bosna a Hercegovina nemá perspektívu obstáť ako štát.

Od konca občianskej vojny (1992-1995), ktorá si vyžiadala okolo 100.000 obetí, je Bosna rozdelená na Republiku srbskú a bosňácko-chorvátsku Federáciu Bosny a Hercegoviny (FBaH). Malý samosprávny celok tvoria na severe krajiny federálny dištrikt okolo mesta Brčko.

Dodik bol členom predsedníctva BiH zvolený vo voľbách v októbri minulého roka a teraz vykonáva funkciu predsedu kolektívnej hlavy štátu. V nej sa postupne vystriedajú všetci traja členovia predsedníctva. Do vlaňajška bol Dodik najprv premiérom a potom prezidentom Republiky srbskej.