Najväčší Slovák: Príbeh Petra Sagana na RTVS už v stredu

Ak by sa hlasovalo za najväčšieho športovca slovenskej histórie, mnohí fanúšikovia by ho považovali za jasného víťaza. Jeho športové úspechy a popularita mu v ankete Najväčší Slovák priniesli miesto v Top 10. V stredu 6. marca od 20.30 h RTVS odvysiela dokument a diskusiu o kariére Petra Sagana. Úlohy sprievodcu jeho životom a úspechmi sa ujal športový komentátor a redaktor Marcel Merčiak.

V subjektívnom dokumente ankety Najväčší Slovák prezradí Marcel Merčiak desať dôvodov, prečo by sa práve Peter Sagan mal stať víťazom. A práve víťazstvá sú tomuto športovcovi blízke a má ich na konte azda najviac spomedzi slovenských športovcov. Vo viacerých prípadoch je držiteľom rekordov, ktoré sa budú prekonávať ťažko. V histórii svetovej cyklistiky nikto okrem Petra Sagana nevyhral na svetovom šampionáte v cestnej cyklistike v elitnej kategórii trikrát za sebou. Aktuálne je držiteľom šiestich zelených dresov z Tour De France za víťazstvá v bodovacích pretekoch. Je pravdepodobné, že ďalšie víťazstvá pribudnú aj tento rok. Jeho športové úspechy priniesli mnoho radosti a národnej hrdosti.

Marcel Merčiak sa zapojí aj do diskusie, ktorá bude nasledovať po odvysielaní dokumentu. Spolu s ním sa diskusie o kariére a úspechoch Petra Sagana, ktorú bude moderovať Štefan Chrappa, zúčastnia aj športový manažér Alfonz Juck a redaktor denníka Šport Ľudovít Lučanič. Lučanič mnohé zo Saganových  úspechov zažil osobne na vlastnej koži, vrátane troch svetových titulov v Richmonde, Dauhe i Bergene. „Peter je cyklistickým fenoménom svojej doby. Už ako osemnásťročný vstúpil famózne do pelotónu najlepších svetových cyklistov, nezľakol sa veľkých mien súperov a ani veľkých výziev. Svoje prvé víťazstvo dosiahol necelé dva mesiace po svojom vstupe do najsilnejšieho svetového pelotónu v čase, kedy mnohí nováčikovia ešte len otvárajú oči a snažia sa nasávať atmosféru a hľadať skúsenosti do svojej pretekárskej budúcnosti. Dnes má na svojom konte už viac ako stovku víťazstiev na najslávnejších pretekoch, okrem titulov majstra sveta a šiestich zelených tričiek na Tour de France aj triumfy na najslávnejších monumentálnych klasikách Okolo Flámska a Paríž – Roubaix. A vo svojich 29 rokoch ešte určite nepovedal svoje posledná slovo...,“ uviedol Ľudovít Lučanič.

Budúci týždeň v stredu 13. marca o 21:55 odvysiela RTVS dokument a diskusiu venovanú Andrejovi Hlinkovi, jeho obhajcom bude Ján Čarnogurský.

 

RTVS odvysiela desať dokumentov a diskusií, vždy v stredu na Jednotke:
6. 3. – Peter Sagan
13. 3. – Andrej Hlinka
20. 3. – Anton Srholec
27. 3. – Gustáv Husák