Firma dostala za reklamu s Obamom pokutu, prirovnala ho ku kominárovi

Firma dostala za reklamu s Obamom pokutu, prirovnala ho ku kominárovi Foto: Vh.gov

Ruský protimonopolný úrad udelil pokutu firme, ktorá v Samare propagovala ohrievače vody bilbordom s obrázkom amerického prezidenta Baracka Obamu a nápisom "Neumytým kominárom hanba!".

Za rasizmus v reklame má zaplatiť 10.000 rubľov (asi 100 eur), napísal denník The Moscow Times.

Úrad pokutu zdôvodnil tým, že v reklame nie je dovolené používať nadávky, urážlivé obrázky, porovnanie či výrazy ohľadom pohlavia, rasy, národnosti, profesie, sociálne vrstvy, veku či jazyka.

Foto: vt.com

Dotknutá firma sa ale mieni odvolať. Vraj vedenie protimonopolného úradu sympatizuje s Obamom, "kvôli ktorému naša krajina čelí medzinárodným sankciám a hospodárskej kríze", usúdil vlastník podniku Konstantin Fedotov.

Nejde o prvý prípad, keď bol Obama v Rusku zobrazený urážlivo. Vlani v lete Obamove narodeniny v Moskve pripomínal obrí plagát, prirovnávajúci štátnika k trom múdrym opiciam. Zatiaľ čo tie si ale zakrývajú oči, uši a ústa v geste "nepočujem zlo, nevidím zlo, nehovorím nič zlého", Obama podľa tvorcov plagátu "Nevidí, nepočuje a nikomu nehovorí pravdu".

Foto Twitter/KevinRothrock

Plagát podľa ruskej televízie vyvesili študenti na budovu naproti americkej ambasáde na protest proti "pokryteckej politike americkej vlády na Ukrajine". Večer sa potom na fasáde veľvyslanectve objavil svetelný obrázok Obamu ako je banán.

Foto: Twitter/muhomol Podobné plagáty sa objavili aj v Perme, ale zmizli po tom, čo sa o ne začali zaujímať úrady.

Rok predtým vyvolala škandál ruská politička, bývalá trojnásobná olympijská víťazka v krasokorčuľovaní Irina Rodninová tým, že na Twitteri zobrazila fotomontáž, ako americký prezident hľadí na banán.

"Máme slobodu slova! Tí, ktorí majú nejaké komplexy, tak to je ich problém," reagovala na obvinenia z rasizmu bývalá krasokorčuliarka, ktorá je teraz poslankyňou za prokremelskú stranu Jednotné Rusko.