Odštartovala kampaň pre malé nepočujúce deti a ich rodiny

Odštartovala kampaň pre malé nepočujúce deti a ich rodiny Foto: Nepocujucedieta.sk

"Na Slovensku sa ročne narodí až 200 detí so sluchovým postihnutím a až 95-percent z nich počujúcim rodičom. Ak by boli správne diagnostikované a liečené už v prvých mesiacoch svojho života, nemuseli by zaostávať za svojimi rovesníkmi," píše NepočujúceDieťa.sk.

 

 

 

Slovak Telekom, ktorý sa dlhodobo venuje problematike nepočujúcich, má novú neobvyklú kampaň. "Kampaň sa zameriava na malé nepočujúce deti a ich rodiny a propaguje grantový program Slovak Telekomu s názvom Mobilný pedagóg, ktorý dáva týmto deťom a rodinám nádej, že vďaka kompenzačným pomôckam, špeciálnopedagogickej a psychologickej starostlivosti budú môcť počuť, a teda aj rozprávať," píše spoločnosť v tlačovej správe. Mobilný pedagóg funguje už 3 roky a prešlo ním 93 rodín s deťmi so sluchovou poruchou.

Kampaň prebieha prostredníctvom televíznych spotov, printov a rozhlasu. Je za ňou agentúra MUW Saatchi & Saatchi, ktorá ju pripravila v spolupráci s produkčnou spoločnosťou Hitchhiker Films a s českým režisérom Maxom Turkom.

Pomôcť nepočujúcim má nový portál NepocujuceDieta.sk, ktorý rodičom detí so sluchovou poruchou umožní zorientovať sa v pre nich neznámom svete. „Portál slúži nielen ako zdroj informácií, ale má aj komunitný charakter, kde si rodičia a odborníci môžu vymieňať skúseností a získavať vzájomné rady," hovorí Tatiana Svrčková z z Nadačného fondu Telekom, ktorá organizuje programy pre nepočujúcich. Za novým portálom stoja Ľubomíra a František Majtánovci, ktorí sú sami rodičmi dieťaťa s poruchou sluchu a pri tvorbe portálu vychádzali z vlastných skúseností.

 

František Majtán upozorňuje na problém nepočujúcich detí aj svojou piesňou. Pôvodne ju spieval svojmu synovi. Po pomoci od hudobníkov Lucie Lužinskej a Borisa Cellára a nahrávke v štúdiu sa stala hudobným klipom, ktorý sprevádza verejnú zbierku na vytvorenie Prvého detského audiocentra v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici. Zbierku spustilo občianske združenie NepocujuceDieta.sk v spolupráci s Nadačným fondom Telekom pri Nadácii Pontis na portáli DobraKrajina.sk. Pomôcť je možné do 31. decembra zaslaním SMS na číslo 834 v hodnote 5 € alebo ľubovoľným darom.