Štátna kampaň je neetická a dievčatko afektované

Štátna kampaň je neetická a dievčatko afektované Reprofoto


Rada pre reklamu označila štátnu kampaň od ministerstva pôdohospodárstva za neetickú.

 

 

 

Hlavnou postavou televízneho spotu je dievčatko, ktoré chce od mamy len značkové veci.

Zadávateľom kampane s názvom: „Bezpečné slovenské potraviny so značkou kvality", je ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Cieľom reklamy bolo poukázať na potraviny označené Značkou kvality SK.

Rada dala za pravdu sťažovateľovi, ktorý tvrdí, že reklama nabáda spotrebiteľa, aby si kupoval len značkové veci, poukazuje na afektované vystupovanie dieťaťa v reklame. Upozorňuje, že hodnoty dieťaťa by mali byť iné, ako trvať na značkových tovaroch.

Odporúčame aj: Kampaň Imigranti na Babišove kurčatá Hyza je neetická

Podľa komisie rady reklama je v rozpore etickým kódexom, s ustanovením, ktoré hovorí, že reklama by nemala zveličovať, a s ustanovením, ktoré hovorí, že „reklama nesmie priamo alebo neprimeraným spôsobom nepriamo vyzý¬vať maloletých, aby naliehali na rodičov alebo iné dospelé osoby s cieľom získať reklamovaný produkt. Reklama určená deťom nemá vyvolávať dojem naliehavosti alebo nevyhnutnosti kúpy.

„Koncepcia spotu vyvoláva dojem, že potraviny, ktoré nie sú označené značkou kvality, nemožno považovať za bezpečné a kvalitné, čo nie je pravda, keďže všetky potraviny umiestňované na slovenský trh musia byť bezpečné," píše rada.
Samotný proces udeľovania Značky kvality nie je zameraný na kontrolu bezpečnosti a kvality. Komisia preto považuje „prezentáciu kvality a bezpečnosti potravín vo vzťahu k Značke kvality" za zavádzajúcu.

Viac: Všetky rozhodnutia Rady pre reklamu

Komisia sa pozastavila aj nad správaním dievčatka v reklame, ktoré považuje za neetické. „Svojim správaním neprimeraným spôsobom vyzýva maloletých, aby naliehali na rodičov s cieľom získať reklamované značkové produkty."