Citroën stiahol nevhodnú reklamu, ktorá propagovala obťažovanie žien (VIDEO)

Citroën stiahol nevhodnú reklamu, ktorá propagovala obťažovanie žien (VIDEO) Reprofoto Citroën

Automobilka Citroën musela v Egypte stiahnuť reklamu, ktorá podľa viacerých kritikov obhajuje sexuálne obťažovanie. Tvrdia, že ide o necitlivý prístup k propagácii tovaru v krajine, kde je väčšina žien aspoň raz v živote vystavená obťažovaniu.

V spote vystupuje populárny egyptský hudobník Amr Diab. Z kamery v aute si fotografuje bez súhlasu ženu prechádzajúcu cez cestu a neskôr je vidieť, ako idú obaja spoločne autom.

Novinárka s americkým a egyptským občianstvom Reem Abdellatifová reklamu označila za "príšernú". "Kto mohol považovať za dobrý nápad natočiť reklamu, ktorá schvaľuje sexuálne obťažovanie v krajine, kde 98 percent žien príde s týmto správaním do styku najmenej raz za život?" napísala na twitteri.

Spisovateľka Amal Hárisíová považuje za najhoršie to, že si nikto, kto sa na vzniku spotu podieľal, chybu neuvedomil. "Nikto v tom tíme nič nenamietol proti tomu, či je správne fotografovať si ženy na ulici bez ich súhlasu, to je smutné," povedala. Ďalší potom poukazovali na to, že si egyptskí muži mohli z reklamy odniesť to, že fotenie bez súhlasu dotknutej môže skončiť schôdzkou, pričom v skutočnosti im za to hrozí väzenie.

"Hlboko ľutujeme a chápeme, že časť spotu môže vyznievať negatívne. S obchodným partnerom v Egypte sme sa dohodli, že reklamu stiahneme zo všetkých kanálov Citroënu. Všetkým, koho sa spot dotkol, sa ospravedlňujeme,"napísala dnes firma. Diab sa k veci podľa BBC nevyjadril.

Egypťanky, inšpirované kampaňou #MeeToo, sa začali na sociálnych sieťach častejšie zverovať so svojou skúsenosťou s útokmi a obťažovaním. Parlament v júli sprísnil postih pre vinníkov - toto správanie sa po novom radí k ťažkým zločinom a vinníkom hrozí najmenej dvojročný trest namiesto doterajších šiestich mesiacov. Môžu tiež dostať finančnú pokutu. Ako pripomína BBC, egyptské úrady však väčšinou tieto prípady nevyšetria a vinníkov nestíhajú. Z jednej štúdie OSN vyplýva, že vyše 82 percent Egypťaniek sa na ulici necíti v bezpečí a s obťažovaním má skúsenosť 99,3 percenta z nich.