Reklamy na autá budú musieť vo Francúzsku dopĺňať ekologické slogany

Reklamy na autá budú musieť vo Francúzsku dopĺňať ekologické slogany Ilustr. foto: Peugeot

Reklamy na autá budú musieť vo Francúzsku od 1. marca budúceho roku povinne sprevádzať aj ekologické slogany vyzývajúce na chôdzu alebo využitie hromadnej, prípadne zdieľanej dopravy.

Uviedla to dnes agentúra AFP. Francúzsko už podobný prístup v roku 2007 zaviedlo pri príliš slaných, sladkých a mastných potravinách, kedy sa snažilo propagovať zdravý životný štýl. Pri reklamách na autá ide o obmedzenie cestnej dopravy a zníženie dopadu na životné prostredie.

Reklama na motorové vozidlá bude musieť obsahovať jedno z nasledujúcich oznámení: "Na krátke cesty dajte prednosť chôdzi alebo jazde na bicykli", "Myslite na spolujazdu" alebo "Vo všedné dni jazdite verejnou dopravou". Vo vyhláške to dnes oznámilo ministerstvo pre ekologickú transformáciu.

Pokiaľ zadávateľ reklamy pravidlo poruší, úrady ho na to najskôr len upozornia. Pokiaľ nedôjde k náprave, hrozí mu pokuta až 50.000 eur za každé uverejnenie reklamy bez patričného sloganu.

Od rovnakého dátumu vo Francúzsku výrobcom áut vzniká aj nová povinnosť uvádzať triedu emisií oxidu uhličitého u propagovaných vozidiel.