Historicky prvá televízna reklama bola krátka a jednoduchá (VIDEO)

Historicky prvá televízna reklama bola krátka a jednoduchá (VIDEO) Reprofoto NBC

Moderná reklama, či už išlo o novinovú alebo rozhlasovú, sa zrodila v Spojených štátoch - a rovnako to bolo aj v prípade televízie, kde prvý inzertný spot odvysielali 1. júla 1941. Pred prenosom zápasu medzi bejzbalistami Brooklyn Dodgers a Philadelphia Phillies sa vtedy v éteri objavila jednoduchá reklama na hodinky Bulova, sprevádzaná prostým sloganom "Ameriku poháňa Bulova".

Odvysielanie 10 sekundového spotu, ktorý mohli vidieť majitelia približne štyroch tisícok televízorov z New Yorku a okolí, stálo hodinársku firmu deväť dolárov. Tie odštartovali dnešný miliardový reklamný priemysel.

V lete 1941 sa v USA televízie pomaly stávali bežným doplnkom domácností - na rozdiel od Európy, kde jej rozvoj prerušila 2. svetová vojna. Okrem vysielacích spoločností sa s novým vynálezom zoznamovala tiež vláda a rodili sa aj prvé zákony. Pokusy o reklamu sa síce objavili už skôr, ale až v máji vydal národný regulátor prvých desať licencií, platných od začiatku júla, ktoré umožňovali aj predaj inzertného času. Vzhľadom k tomu, že v Spojených štátoch bolo od začiatku vysielanie v súkromných rukách, stala sa reklama čoskoro samozrejmou súčasťou programu.