Kontroverzná reklama sa sendvičom z netopiera vyvolala rozruch (VIDEO)

Kontroverzná reklama sa sendvičom z netopiera vyvolala rozruch (VIDEO) Reprofoto youtube bcfaustralia

V Austrálii vyvolala rozruch reklama, v ktorej si muž pochutnáva na sendviči s netopierom. Videom sa teraz zaoberá austrálsky úrad pre dohľad nad reklamou. Informoval o tom dnes spravodajský web BBC.

Za kontroverzným spotom, v ktorom sa spieva, že pandémiu covidu-19 spôsobil "niekto, kto zjedol netopiera", stojí obchod s outdoorovým vybavením Boating Camping Fishing (BCF).

Hoci sa prvé známe prípady koronavírusovej nákazy preukázali na trhovisku so živými zvieratami v čínskom Wu-chan, neexistuje žiaden definitívny dôkaz o tom, že by tam vírus vznikol, píše BBC.

Austrálsky úrad pre dohľad nad reklamou uviedol, že dostal mnoho sťažností na letnú reklamnú kampaň BCF a teraz ich vyhodnocuje. Podľa hovorcu BCF však malo ísť o veselú marketingovú kampaň. Doplnil, že mnoho Austrálčanov zostane v lete doma a reklama ich nabáda, aby preskúmali svoj vlastný dvorček.

BCF v hľadáčiku regulátora nie je prvýkrát. Na zozname spoločností, ktorých reklamy vyvolali najviac sťažností, sa obchod ocitol v roku 2016 aj v roku 2018. "V priebehu rokov BCF začala tradíciu drzých reklám v duchu dobre mienenej zábavy," povedal hovorca BCF. "Budú mať svojich kritikov a my to berieme," dodal.

Austrálsko-čínske vzťahy v minulom roku podľa expertov zaznamenali najväčšie ochladenie za posledné dekády. Reklama môže k napätiu ešte prispieť. Vlani v apríli Austrália podporila globálne vyšetrovanie pôvodu koronavírusu. Čínska diplomacia to označila za politické manévrovanie namierené proti Číne. Austrálsky dovoz do Číny je odvtedy pod drobnohľadom. V novembri Čína uvalila na austrálske vína cla vo výške 212 percent s tým, že Austrália export svojich vín dotuje a dočasné čínske opatrenia tak len korigujú nekalú konkurenciu. Čínski študenti a turisti boli takisto varovaní pred cestami do Austrálie, čo bolo zdôvodnené obavami z rasizmu.