V kampani na Fond Divé maky vystupujú skutočné talenty: Agáta, Ján a Roman (FOTO, VIDEO)

V kampani na Fond Divé maky vystupujú skutočné talenty: Agáta, Ján a Roman (FOTO, VIDEO) Foto: Jakub Klimo

Vznik nového fondu na podporu Divých makov - rómskych detí a  mladých ľudí zo znevýhodneného prostredia - sprevádza emotívna kampaň.

Hlavnými postavami sú tri skutočné talenty – rómske deti, ktoré v kampani ukazujú, aké to je, keď sú so svojim rovesníkmi v triede, na ihrisku, no javisku, majú minimálne taký, aký majú ich rovesníci, no od úspechu sú kvôli svojmu pôvodu či sociálnej situácii izolovaní.

Základom kampane sú silné fotografie, spoty a príbehy skutočných štipendistov Nadácie Divé maky:

Roman Všetička, 14-ročný študent Súkromného tanečného konzervatória v Liptovskom Hrádku, sníva o kariére úspešného baletného tanečníka a každý deň na svojom talente tvrdo pracuje. Zrejme aj svojej húževnatosti vďačí za to, že ako jeden z mála v jeho veku už tancoval v niekoľkých baletných predstaveniach v Slovenskom národnom divadle. Zmysel pre disciplínu a vytrvalosť získal v krasokorčuľovaní, ktorému sa roky venoval a doma mu na stenách visí mnoho diplomov a ocenení.

„Keďže mám ďalších troch súrodencov a ja som najstarší, moji rodičia si nemôžu dovoliť pokryť náklady na moje finančne náročné štúdium na konzervatóriu. Teší ma, že vďaka Divým makom som v komunite úspešných mladých Rómov, ktorí majú podobné zmýšľanie a ambície, ako ja“, hovorí Roman.

Foto: Jakub Klimo

Podrobnosti: Talentované rómske deti a mládež nechcú byť v izolácii, pomôcť im má nový Fond Divé maky

Agáta Berková, 11-ročná žiačka ZŠ Poltár, vyniká nielen v škole, ale aj v šachu. V budúcnosti by sa chcela stať vedkyňou, ktorá objaví liek pre svojich bračekov autistov. Agátka hrá súťažne šach od svojich 6 rokov. Vychováva ju jej otec, ktorý je zároveň jej trénerom, pričom ich spoločná práca priniesla Agátke množstvo úspechov: ako 8-ročná sa stala víťazkou semifinále GPX SR v rapid šachu, v rámci Majstrovstiev EÚ skončila na 5. mieste. Odohrala zápas so splnomocnencom pre rómske komunity Ábelom Ravaszom (výhra) i s medzinárodným majstrom Kanady z roku 2016, Tomášom Krňanom (remíza). Pravidelne hrá súťažné zápasy dospelých v 5. a 4. lige a v minulom roku bola najmladšou kapitánkou.

Venovať sa šachu v skromných rodinných podmienkach je ťažké. Agátka by finančné prostriedky z Fondu využila okrem iného na zlepšenie tréningových podmienok, registračné poplatky a súťaže.

Foto: Jakub Klimo

Ján Krempaský má 12 rokov a navštevuje športovú triedu so zameraním na ľadový hokej v Poprade. Každý jeden deň, či je leto alebo zima, chodí pešo na tréningy. Janko sa na konci uplynulej sezóny v HK Poprad stal najlepším strelcom mužstva s 38-mimi gólmi a jeho cieľom je dostať sa do NHL, hrať za Slovensko a tiež vyštudovať a stať sa slušným človekom. Ako sám hovorí, účasť v štipendijnom programe Divé maky mu zmenila život. „Hokej je totiž finančne náročný šport, a moji rodičia nemajú peniaze na to, aby mi platili drahé turnaje, výstroj či hokejové kempy, na ktoré moji spolužiaci a kamaráti pravidelne chodia. Akonáhle mi však Divé maky našli darcu, do pár dní som dostal nové korčule, helmu, športovú tašku, a mám pokryté všetky náklady spojené s cestovaním. Túto podporu si nesmierne vážim“.

Kampaň kreatívne zastrešila agentúra Respect APP, ktorá postavila ideu kampane na porovnaní s aktuálnou situáciou. „Mladé talenty sú doslova izolované od možnosti uplatniť svoj talent. Preto sme v kampani použili silný vizuálny symbol skleneného boxu, ktorý prepája celú kampaň,“ hovorí Yolka Udičová z agentúry Respect APP.  O komunikáciu kampane sa postarala agentúra SKPR STRATEGIES, produkciu videí aj fotografií zastrešila produkčná spoločnosť Hitchhiker Films a réžie sa ujal Dano Dekan.

Fotografoval Jakub Klimo.