Správna rada Volkswagenu sa ospravedlnila za rasistickú reklamu (VIDEO)

Správna rada Volkswagenu sa ospravedlnila za rasistickú reklamu (VIDEO) Reprofoto Instagram VW

Správna rada nemeckého automobilového koncernu Volkswagen sa dnes ospravedlnila za to, že na instagramovém účte spoločnosti bola zverejnená rasistická reklama. Rada uviedla, že klip sa na webe objavil z nedostatku kultúrnej vnímavosti, a nie z rasistických pohnútok.

 

"Môžeme povedať, že rasistické pohnútky nehrali vôbec žiadnu úlohu," uviedla vo vyhlásení členka správnej rady Hiltrud Wernerová. "Zistili sme nedostatok vnímavosti a procesné pochybenia," pokračovala. "Rada by som sa v mene správnej rady oficiálne ospravedlnila, ak sa vinou nedostatku kultúrnej vnímavosti cítil niekto dotknutý."

V reklamnom spote postrkujú obrovské biele ruky muža tmavej pleti po ulici okolo nového vozidla Volkswagen Golf. Nakoniec ho odtlačia do budovy, zrejme do baru, s názvom Petit Colon, čo vo francúzštine znamená "malý osadník". Celá vec tak ešte získava podtón kolonizácie.

Jürgen Stackmann, ktorý zodpovedá za marketing koncernu, uviedol, že keď reklamu videl prvýkrát, pokladal ju za podvrh. "V tomto prípade sme právom obviňovaní z nedostatku medzikultúrnej vnímavosti a ako člen správnej rady zodpovedný za marketing a popredajné služby za to prijímam zodpovednosť," povedal.

Rasistická reklama pritom nie je prvým problémom tohto druhu, ktorý musí Volkswagen riešiť. Vlani v marci dozorná rada automobilky odsúdila poznámku šéfa podniku Herberta Diessa, ktorá odkazovala na nacistický slogan. Diess vtedy na firemnú akciu v snahe zdôrazniť potrebu zvýšiť zisky použil vetu "EBIT macht frei" (EBIT oslobodzuje). EBIT je označenie pre zisk pred úrokmi a zdanením.

Neskôr sa Diess za svoj výrok ospravedlnil a vysvetlil, že v žiadnom prípade nechcel pripomenúť nacistický slogan "Arbeit macht frei" (Práca oslobodzuje), ktorý bol za holokaustu umiestnený nad bránou koncentračného tábora v Osvienčime.