Šíri sa antikampaň: Viete, čo vám tají Coop Jednota?

Šíri sa antikampaň: Viete, čo vám tají Coop Jednota?

Na sociálnych sieťach sa šíria antikampaň s textom: „Viete, čo vám tají Coop Jednota? My vieme, ale zakázali nám o tom informovať.“ Vedľa oznamu je nakreslená sliepka, ktorá má prelepený zobák.

Autormi antikampane sú aktivisti z organizácie Humánny pokrok, ktorá zastupuje práva zvierat. Reagujú tak na rozhodnutie okresného súdu, ktorý na návrh Coop Jednota zakázal združeniu zverejňovať negatívne informácie o COOP Jednota a o ich predaji vajec z klietkového chovu.

Združenie Humánny pokrok od začiatku októbra kritizujú reťazec Coop Jednota za to, že sa nezaviazali do roku 2025 ukončiť predaj vajec z klietkového chovu. Iné reťazce - Tesco, Lidl, Billa, Kaufland, Kraj, Terno a Delia - tak urobili, väčšina z nich do roku 2025.

„COOP Jednota rešpektuje a aktívne podporuje ochranu zvierat a životného prostredia. Kampaň namierenú voči COOP Jednote v súvislosti s predajom vajec z klietkového chovu však považujeme za neoprávnenú a nepravdivú,“ píše v stanovisku reťazec.
„Ako najväčší predajca slovenských potravín a podporovateľ slovenskej produkcie uprednostňujeme vajcia od slovenských producentov, pre našich zákazníkov ponúkame aj vajcia z podstielky i voľného výbehu. Je dôležité upozorniť, že 80 % celkovej produkcie vajec na Slovensku pochádza z obohateného klietkového chovu. Ak by sme vajcia z tohto chovu úplne vylúčili, boli by sme prinútení nakupovať zo zahraničia, a tým by sme ohrozili potravinovú sebestačnosť Slovenska. V prípade, že sa situácia zmení, a slovenskí farmári budú produkovať viac vajec z podstielkového chovu alebo voľného výbehu, radi ich podporíme, tak ako to robíme doteraz,“ dodáva Coop Jednota.

Aktivisti považujú uznesenie súdu za útok na slobodu prejavu a práva spotrebiteľov na informácie. S novou antikampaňou zverejnili aj otvorený list, v ktorom požadujú od reťazca, aby bezodkladne ukončil snahy umlčať kritiku a postavil sa problému ochrany zvierat čelom.