Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO)

Video, ako policajt roztrhol dievčaťu slúchadlá, je kampaň (VIDEO) Reprofoto FB Polícia SR

V stredu a vo štvrtok viaceré médiá a stránky na sociálnych sieťach zdieľali video, na ktorom je zaznamenený konflikt mladého dievčaťa a policajta.


Na videu vidieť, ako policajt bez menovky drží slúchadlá a vysvetľuje chodkyni, že pri prechode cez cestu nemá počúvať hudbu. „Prechádzate mimo prechodu pre chodcov, vôbec sa nevenujete situácii na ceste. Viete, koľko je tento rok usmrtených chodcov?" hovorí vo videu policajt, ktorému nevidieť do tváre, a následne slúchadlá roztrhne a vytrhne dievčaťu mobil.

Video s názvom „Policajt roztrhol nediscipliovanej chodkyni slúchadla. Nasilu jej chcel tiež vziať mobil. Je to normálne? Takto sa riešia priestupky?“ má za dva dni tisícky zdieľaní a tisícky komentárov, v ktorých niektorí kritizujú policajta ale aj chodkyňu, iní zas chvália. Nad videom sa pohorčovali viaceré weby ale aj médiá.

Reprofoto Nový Čas

Dnes policajti oznámili, že video je súčasťou ich kampane bezpečnosti na cestách.

„Kampaňou chceme upozorniť, že chodci sú nielen najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky, ale aj často robia také chyby, ktoré ich stoja život. Aj oni dokážu spôsobiť dopravnú nehodu. Počúvanie hudby cez slúchadlá výrazne ovplyvňuje vnímanie okolitej situácie. Takýto chodec môže prehliadnuť električku, rútiace sa auto cestného piráta, ponáhľajúcu sa sanitku a čokoľvek iné. Preto chceme upozorniť všetkých chodcov, aby k svojej i bezpečnosti ostatných ľudí pristupovali zodpovedne,“ napísala dnes polícia a pripojila aj aktuálne štatistiky.

ŠTATISTIKY ZA PRVÝCH SEDEM MESIACOV 2019:

- dopravné nehody s účasťou chodca: 672
- usmrtení chodci: 35
- ťažko ranení chodci: 126
- dopravné nehody na priechode: 227
- dopravné nehody v blízkosti priechodu: 4
- ostatné nehody: 443

„Ešte by sme dodali, že nás šokovali komentáre k pôvodnému videu. Viac ako polovička z nich si uvedomila problém chodcov a neútočila na policajta (aj keď takéto správanie by bolo v realite neprípustné),“ píše polícia.