Británia zakázala sexistické reklamy

Británia zakázala sexistické reklamy Foto: Budweisser

Výjavy, v ktorých žena nevie riadiť a muž nezvláda postarať sa o rodinu, zmiznú z britských médií.

 

Spojené kráľovstvo odo dneška zakázalo sexistické reklamy. Podľa nového pravidla schváleného vlani v decembri reklamy nesmú obsahovať "rodové stereotypy, ktoré môžu niekoho poškodiť alebo vyvolajú závažné a všeobecné pohoršenie", uviedol na svojom webe britský úrad pre dohľad nad reklamou ASA, ktorý pravidlá vydal.

Zákaz sa týka všetkých typov médií vrátane tých online a sociálnych sietí. Reklamy by nemali zobrazovať stereotypy ohľadom prác v domácnosti alebo vzhľadu.

Úrad ako príklady uvádza typ reklamy, v ktorej muž odpočíva, zatiaľ čo zvyšok rodiny robí neporiadok, ktorý žena musí upratať. Problematické sú aj reklamy Cilic na nové matky, ktoré zdôrazňujú, že je podstatné vyzerať príťažlivo a mať uprataný domov na úkor psychického zdravia. Nemali by sa tiež objavovať spoty, v ktorých sú muži zobrazení ako menejcenní kvôli tomu, že vykonávajú stereotypne "ženské" práce.

Sťažnosti na porušenie zákazu posúdi ASA, britských prevádzkovateľov vysielania viaže k pravidlám licenčná zmluva.

Podľa úradu nejde o kompletné odstránenie rodových stereotypov, ale o obmedzenie tých, ktoré sú škodlivé. "Povedané jednoducho, zistili sme, že niektoré opakované zobrazenia v reklamách môžu do istej miery obmedzovať potenciál jednotlivca," uviedol Guy Parker, výkonný riaditeľ ASA. Pravidlá tiež neznamenajú, že vo všetkých reklamách musia byť zastúpené obe pohlavia alebo sa v nich nesmú objavovať príťažliví a úspešní ľudia.