Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy

Firma Nike stiahla nový model topánok po sťažnosti domorodcov z Panamy Foto: Nike

Americká firma Nike stiahla nový model športových topánok, ktorý sa mal začať predávať budúci mesiac.

 

Urobila tak po tom, čo sa zástupcovia domorodého kmeňa z Panamy sťažovali, že na topánkach použila ich tradičný vzor. Informoval o tom server BBC.

"Ospravedlňujeme sa za nepresný výklad pôvodu vzoru na modeli Nike Air Force 1'Portoriko' 2019. V dôsledku toho tento výrobok nebude k dispozícii," citoval server BBC z vyhláseníia firmy. Podľa neho malo ísť o limitovanú edíciu vyrobenú k národnému dňu Portorika a maloobchodná cena mala byť 100 dolárov.

Zástupcovia domorodého etnika Kuna (tiež Guna), ktorí žijú v Paname a Kolumbii, ale nový model topánok značky Nike kritizovali s tým, že je na nich použitý ich tradičný vzor. Farebné obrazce zvané móla sú ich kultúrnym dedičstvom po predkoch.

Advokát kunov Aresio Valiente tento týždeň na tlačovej konferencii uviedol, že stiahnutie modelu nestačí a že budú požadovať odškodnenie. Kunovia nemajú podľa neho nič proti komercializácii svojho vzoru, vadí im ale, že ho firma použila bez ich vedomia.

Foto: Nike

"Mola je pre Kunov ako ich vlajka. Ide skutočne o veľmi silný prvok ich kultúrnej identity," vysvetlila agentúre AFP Monica Martínezová, ktorá prednáša na Barcelonskej univerzite sociálnu antropológiu. Podľa nej kauza topánok Nike nie je ojedinelý prípad. "Nadnárodné spoločnosti kradnú tisíce vzorov od domorodých národov," uviedla.

Vlani sa sťažovali domorodé umelecké krajčírky z mexického štátu Chiapas na španielsky odevný reťazec Zara, že okopíroval ich tradičné storočné vzory z blúzok a že je tak pripravuje o živobytie.