Reklama na Super Bowle, zdôrazňujúca slobodu tlače, niektorých pobúrila (VIDEO)

Reklama na Super Bowle, zdôrazňujúca slobodu tlače, niektorých pobúrila (VIDEO) Reprofoto youtube WP

Svoj prvý reklamný spot počas hojne sledovaného finále zámorskej ligy amerického futbalu, takzvaného Super Bowlu, nechal v nedeľu odvysielať americký denník The Washington Post (WP).

 

Šesťdesiatsekundový spot zdôrazňuje význam slobody tlače a pripomína novinárov, ktorí v súvislosti s výkonom svojho povolania prišli o život. Na pozadí znie hlas herca Toma Hanksa.

Super Bowl je najsledovanejším podujatím v americkej televízii, ku ktorej každoročne priťahuje viac ako 100 miliónov divákov.

Odporúčame aj: Reklamy pri Super Bowle priniesli prekvapenie, napríklad spojenie piva a novej série Hry o tróny (VIDEO)

Medzi zabitými novinármi, ktorých mená vo videu zazneli, bol napríklad saudskoarabský opozičný žurnalista Džamál Chášukdží, ktorý bol vlani zavraždený na konzuláte svojej krajiny v Istanbule. Chášukdží písal pre WP stĺpčeky. Spot končí sloganom Democracy Dies in Darkness (Demokracia umiera v temnote), ktorý denník začal používať ako podtitul vo svojom internetovom vydaní v roku 2017.

Podľa amerických médií stálo odvysielanie spotu počas Super Bowlu, keď firmy tradične platia za reklamu astronomické sumy, 5,25 milióna dolárov. To vzbudilo mnoho negatívnych komentárov na sociálnych sieťach. Ozval sa okrem iného Donald Trump junior, prvorodený potomok súčasného šéfa Bieleho domu, podľa ktorého by sa mal denník radšej zamerať na publikáciu správ, a nie ľavicových nezmyslov.

Prezident Trump opakovane kritizuje niektoré popredné americké mediálne domy, okrem iného spravodajské televízie CNN, NBC a ABC či denníky typu The New York Times a práve The Washington Post. Často tiež používa termíny lživé médiá alebo lživé spravodajstvo. Novinárov kritizovaných médií už niekoľkokrát označil za nepriateľov ľudu.