Polícia zasahuje na viacerých miestach v súvislosti s rozsiahlym podvodom s reklamou

Polícia zasahuje na viacerých miestach v súvislosti s rozsiahlym podvodom s reklamou Foto: FB Polícia SR

Národná jednotka finančnej polície NAKA od skorých ranných hodín vykonáva v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji domové prehliadky a prehliadky iných priestorov v súvislosti s rozsiahlou daňovou trestnou činnosťou spojenou s reklamou.

 

Akcia, ktorá má názov Médiá dva, je pokračovaním akcie zásahu v bratislavskom kraji z minulého týždňa, v ktorej vyšetrovateľ NAKA obvinil 76 osôb, z ktorých je zatiaľ 9 stíhaných väzobne v súvislosti s reklamnou činnosťou. „Pričom obvinených môže byť až 115 osôb," povedal pre Aktuality.sk hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Podľa vyšetrovateľa finančnej polície NAKA boli vytvorené rôzne obchodné reťazce, vo vopred určených spoločnostiach a mali deklarovať obstarávanie reklamných tovarov a služieb. Malo ísť o rôzne formy reklamy od letákov, cez brožúry, reklamy v časopisoch až po reklamy na veľkoplošných obrazovkách. Avšak si mali neoprávnene uplatniť výhody na daniach z pridanej hodnoty.

Spôsobená škoda štátu je zatiaľ vyčíslená na jeden a pol milióna eur, ďalším vyšetrovaním bude pravdepodobne narastať až do približne 7 miliónov eur, informovala polícia. Finančná polícia NAKA na prípade spolupracovala s Kriminálnym úradom finančnej správy SR.
Podľa informácií televízie Markíza sú medzi obvinenými aj traja právnici a množstvo lekárov.
Za krátenie dane a poistného im môže hroziť trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.