Hotel Kyjev sa zmenil, svietili na ňom nápisy v ruštine (VIDEO)

Hotel Kyjev sa zmenil, svietili na ňom nápisy v ruštine (VIDEO) Foto: Nerozumieme

Autentické odkazy okupantom z augusta 1968 osvietili nočnú Bratislavu.

Kampaň NEROZUMIEME, ktorá pomocou zúfalých autentických výkrikov v ruštine z roku 1968 upozorňuje mladých ľudí na význam tejto udalosti, pritiahla pozornosť na budovu bratislavského hotela Kyjev. Na ňu organizátori z Inštitútu pre verejné otázky (IVO) premietali niektoré odkazy okupantom spred 50 rokov.

Vpádom cudzích vojsk 21. augusta 1968 bol násilne potlačený demokratizačný obrodný proces v krajine, vyhasli životy mnohých nevinných ľudí (z toho 19 na Slovensku počas prvých 2 dní) a nastalo viac ako 20 rokov „normalizácie“.

 

„Považujeme za potrebné sa k takýmto výročiam vrátiť, lebo podľa jedného z posledných prieskumov, ktoré sme robili na Slovensku síce väčšina ľudí odsudzuje okupáciu, ale, bohužiaľ, je veľmi veľa mladých ľudí, ktorí o tom vedia len veľmi málo alebo takmer nič,“ povedal čestný predseda Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Martin Bútora, ktorý udalosti z augusta 1968 zažil na vlastnej koži.

„Ja som mal v tom čase 24 rokov, robili sme študentské noviny a keď sa to stalo, začal vychádzať jeden denník za druhým. My sme vydali dve čísla študentských novín. Prvé sa volalo Echo okupovaných vysokoškolákov a druhé Echo oslobodených vysokoškolákov. Bola to taká ironická prešmyčka. Ešte stále sme mali nádej, že to, čo sa spustilo nemusí byť stratené,“ dodal Bútora

Kampaň Nerozumieme zameranú na tých, ktorí 21. 8. 1968 ešte nežili, vymyslela na podnet Inštitútu pre verejné otázky (IVO) reklamná agentúra Mark BBDO.

Jej jadro je v online prostredí, banneroch, natívnych článkoch, rozhlasových spotoch, v krátkych videách známych osobností a v azbuke, ktorej už mnohí nerozumejú. Cieľom je priblížiť mladým ľudom prostredníctvom stránky www.nerozumieme.sk dôležité fakty roku 1968 a atmosféru tých dní. Bannery sú aj na plochách spoločnosti Bigmedia, ktorá vzbudila pozornosť, keď odmietla zverejniť na svojej ploche pohľadnicu vlkom.