Londýnsky starosta chce v MHD zakázať reklamu na nezdravé jedlo

Londýnsky starosta chce v MHD zakázať reklamu na nezdravé jedlo Foto: Omédiách.com

Londýnsky starosta Sadiq Khan dnes navrhol, aby sa v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy zakázala reklama na nezdravé jedlo s vysokým obsahom cukrov, tukov a soli.

 

Bojovať tak chce predovšetkým proti detskej obezite, ktorú označil za "časovanú bombu", informoval denník The Guardian.

"Navrhujem zakázať reklamy na škodlivé nezdravé jedlo v celej sieti metra a autobusov," uviedol dnes Khan na twitteri. "Chcem znížiť vplyv a tlak, ktorý môže byť vyvíjaný na deti a rodiny, aby predstavovali nezdravé voľby," dodal starosta britskej metropoly. Zákaz by sa mal týkať reklám na jedlo a pitie s vysokým obsahom tuku, cukru či soli.

Cieľom Khanovho projektu je "výrazne" znížiť mieru obezity londýnskych obyvateľov do roku 2028. Okrem zákazu reklám na nezdravé jedlo v MHD chce zakázať napríklad aj otváranie reštaurácií s teplým rýchlym občerstvením v blízkosti škôl.

Podľa denníka The Guardian by v prípade, že by bol zákaz schválený, nemohli predajcovia sladených nápojov v systéme londýnskej hromadnej dopravy lákať zákazníkov na klasický kolový nápoj, ale len na jeho diétnu variantu. Rovnako tak by nemohli fastfoodové reťazce na svojich reklamách nabádať ku kúpe hamburgeru, mohli by ale propagovať svoje zeleninové šaláty.

Podľa londýnskej radnice má britská metropola jednu z najvyšších mier obezity v Európe. Nadváhou či priamo obezitou trpí podľa nej takmer 40 percent všetkých londýnskych detí vo veku desať a jedenásť rokov.

Iniciatívu londýnskeho starostu privítalo združenie britských pediatrov. "Obezita má ohromný vplyv na ľudí po celej krajine, obzvlášť na tých, ktorí žijú v znevýhodnených oblastiach, a jednou z hlavných príčin jej nárastu je reklama," uviedol predseda združenia detských lekárov Russell Viner. Podľa asociácie reklamných kancelárií (AA) chystané opatrenie bude mať na zníženie počtu obéznych ľudí len "malý vplyv".

V rámci boja s obezitou Británia od začiatku apríla zvýšila daň na sladené nápoje. Od júla minulého roka sa nesmie reklama na príliš kalorické, sladké či slané potraviny zameraná na deti objavovať na internete ani v tlači. Už skôr bola zakázaná takáto reklama aj v televíznom vysielaní.