Maďarský Jobbik dostal vysokú pokutu za kampaň proti Orbánovi

Maďarský Jobbik dostal vysokú pokutu za kampaň proti Orbánovi Foto: Jobbik

Maďarské úrady vymerali pokutu vo výške 331,7 milióna forintov (milión eur) najsilnejšej opozičnej strane Jobbik za billboardovú kampaň proti premiérovi Viktorovi Orbánovi. 

 

 

 Štátny audítorský úrad (ASZ) stranu potrestal za to, že zverejňovala heslá tvrdiace, že Orbán a jeho spojenci kradnú, a to na reklamných plochách patriacich podnikateľovi a premiérovmu kritikovi Lajosovi Simicskovi. Niekdajší Orbánov blízky spojenec, ktorý zarobil stámilióny na štátnych stavebných zákazkách, podľa ASZ poskytol Jobbiku billboardy za nedovolene nízke ceny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Jobbik tvrdí, že zaplatenie pokuty vo výške dvoch tretín jeho ročného štátneho príspevku môže ohroziť kampaň strany pred aprílovými parlamentnými voľbami.

Audítori tiež tvrdia, že strana nepredložila dostatočne transparentný prehľad o tom, kam smerovali financie zo štátnych príspevkov, ktoré dostala v posledných rokoch a ktoré sú 475,8 miliónov forintov ročne.

Maďarský parlament ovládaný Orbánovou stranou Fidesz vlani v lete schválil zákon, ktorý pod hrozbou vysokých pokút zakazuje majiteľom reklamných plôch poskytovať zľavy väčšine politických strán. Podľa vlády je cieľom zmeny bojovať proti nelegálnemu financovaniu politických zoskupení, zatiaľ čo podľa opozície ide o snahu obmedziť možnosť kritickej kampane.

Jobbik sa do parlamentu prvýkrát dostal v roku 2010 ako strana hlásajúca krajne nacionalistické a xenofóbne heslá. V posledných mesiacoch však jeho politici rétoriku trochu zmiernili a upustili od radikálnych a antisemitských hesiel, čím podľa Reuters cielia pred aprílovými voľbami na nových voličov. V prieskumoch síce výrazne zaostáva za Orbánovu stranou, ktorú by volilo takmer 40 percent ľudí, s 11 percentami si však môže zabezpečiť druhé miesto s náskokom pred tretími socialistami, ktorí majú podporu okolo sedem percent voličov.