Je pieseň od Led Zeppelin plagiát? Porovnajte nahrávky

Je pieseň od Led Zeppelin plagiát? Porovnajte nahrávky Reprofoto

Dvaja členovia legendárnej britskej rockovej skupiny Led Zeppelin sa budú musieť na súde brániť pred obvinením, že ich preslávená pieseň Stairway to Heaven je plagiát.

 

 

Žalobu na porušenie autorského práva podal zástupca kapely Spirit, ktorých skladba sa piesni od Led Zeppelin podobá. Sudca v Los Angeles rozhodol, že o oprávnenosti žaloby rozhodne proces pred zrakmi poroty, uviedla agentúra Reuters.

Splnomocnenec zosnulého gitaristu skupiny Spirit Randyho Wolfa, známeho pod umeleckým menom Randy California, obvinil gitaristu Jimmyho Page zo skopírovania inštrumentálnej skladby Taurus. Led Zeppelin si vraj privlastnili melódiu potom, čo obe kapely podnikli v rokoch 1968 a 1969 spoločné turné po Spojených štátoch.

Sudca Gary Klausner, ktorý posudzoval oprávnenosť žaloby, konštatoval, že "podobnosti (v oboch dieloch) prekračujú základný princíp" rockovej hudby. Či ide o náhodnú podobnosť, či vedomý plagiát, podľa neho lepšie rozhodne porota ako sudca.

Stairway to Heaven zložil dnes 72ročný gitarista Jimmy Page, ktorý pieseň údajne začal písať vo vidieckom dome vo Walese v roku 1970. Spolu s ním čelí žalobe aj spevák Robert Plant.

Žalovaná dvojica sa bráni tvrdením, že Wolfe bol autor píšuci skladby na zákazku a nežiadal žiadny licenčný poplatok. Použitý sled akordov bol navyše natoľko obvyklý, že sa na neho nemôže vzťahovať autorská ochrana, tvrdia členovia britskej skupiny.

Ak porota prizná Wolfovému zástupcovi odškodné, môže podľa médií ísť o nemalú čiastku. Skladba podľa dostupných údajov zarobila vyše 500 miliónov dolárov.