Malo by vzniknúť nové rádio, ktoré by vysielalo pre Rusov objektívne informácie

Malo by vzniknúť nové rádio, ktoré by vysielalo pre Rusov objektívne informácie Ilustr. foto

Do Ruska by z niektorej z blízkych krajín Európskej únie mohla šíriť objektívne a pravdivé informácie nová rozhlasová stanica. Novinárom to dnes povedala podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová, ktorá sa v súčasnosti snaží vznik rádia zorganizovať. EÚ by podľa nej mala robiť viac, aby sa úspešne vyrovnala s dezinformáciami a propagandou šírenými z Moskvy v rámci ruskej agresie na Ukrajine.

 "Myslím si, že sme v tej informačnej vojne veľmi defenzívni a mali by sme sa pokúsiť tie informácie k Rusom dostať," povedala dnes Jourová novinárom v Bruseli po návrate zo Svetového ekonomického fóra v Davose. Tam hovorila najmä o tom, ako má EÚ postupovať proti dezinformáciám a propagande médií či internetových kanálov napojených na Kremeľ. Jedným z nápadov je práve vznik rádia, ktoré by napríklad z niektorej pobaltskej krajiny mohlo vysielať na klasickej aj digitálnej báze pre Rusov, ku ktorým sa príliš objektívnych informácií nedostáva.

Jourová pôjde budúci týždeň do Lotyšska a Estónska, kde chce preveriť, či by zriadenie stanice bolo reálne. "Budem zisťovať technické možnosti, či tam sú ľudia, rusky píšuci profesionálni novinári, ktorí vedia pracovať s faktami a byť objektívni," popísala česká politička, ktorá sa v exekutíve venuje okrem iného médiám a boju s dezinformáciami.

Prevádzka rádia by podľa nej mohla mať na starosti niektorá zo zavedených vysielacích spoločností - Jourová o tom chce hovoriť napríklad s Rádiom Slobodná Európa či so stanicou Deutsche Welle. Ak by sa možnosť spustenia rádia ukázala byť reálna, pokúsi sa podpredsedníčka Európskej komisie zohnať na jeho fungovanie peniaze.

EÚ sa proti ruským dezinformáciám doteraz snaží postupovať najmä v rámci sankcií proti hlavným ruským médiám a významným postavám propagandy. Únia už zakázala na svojom území vysielať niekoľkým televíznym staniciam. Priamo do Ruska však svoju mediálnu aktivitu zatiaľ nenamierila.