Nemecká regionálna stanica sa ospravedlnila za správu o bilancii útoku na olympionikov

Nemecká regionálna stanica sa ospravedlnila za správu o bilancii útoku na olympionikov Ilustr. foto

Nemecká rozhlasová a televízna spoločnosť RBB pokrývajúca dianie v Berlíne a Brandenbursku sa ospravedlnila, že v príspevku k dnešnému 50. výročiu teroristického útoku palestínskeho komanda na izraelských olympionikov spoločne započítala obete atentátu a zabitých. RBB, ktorá je súčasťou združenia verejnoprávnych vysielateľov ARD, sa ospravedlnila krátko po tom, čo takú bilanciu označil izraelský veľvyslanec v Nemecku Ron Prosor za hanebnú.

Prosor na twitter dnes napísal, že zatiaľ čo izraelský prezident Jicchak Herzog odcestoval do Mníchova na pripomienku tragickej udalosti, mediálna skupina RBB počíta teroristov spoločne s obeťami. "To je hanebné!" uviedol. Dodal, že je obzvlášť dnes potrebné rozlišovať medzi obeťami a ich vrahmi.

Ohradil sa tak proti formulácii, že pri atentáte na izraelských športovcov zomrelo 17 ľudí. RBB následne uviedla, že Prosor má pravdu, preto pôvodný tweet a text na webe upraví. "Za chybu sa ospravedlňujeme," uviedla spoločnosť.

Palestínski teroristi zaútočili na izraelských športovcov 5. septembra 1972. Dvoch zabili v olympijskej dedine a ďalších deviatich vzali ako rukojemníkov. Všetci zajatí športovci zomreli pri nepodarenej oslobodzovacej akcii na vojenskom letisku Fürstenfeldbruck v Bavorsku. O život prišiel aj jeden nemecký policajt. Pri akcii bolo zabitých päť teroristov.