Brusel nevylučuje právne kroky proti Maďarsku kvôli Klubrádiu

Brusel nevylučuje právne kroky proti Maďarsku kvôli Klubrádiu Ilustr. foto Rabeca

 Európska komisia nevylučuje, že podnikne právne kroky proti Maďarsku, ktoré odmietlo udeliť vysielaciu frekvenciu jednej z posledných nezávislých rozhlasových staníc v krajine. Hovorca Európskej komisie Christian Wiegand dnes podľa agentúry Reuters povedal, že únijná exekutíva vec pozorne sleduje.

 

Liberálna stanica Klubrádió pravidelne poskytuje priestor opozičným politikom a názorom kritickým voči pravicovej vláde. Prihlásila sa do otvoreného výberového konania, aby znovu získala vysielaciu frekvenciu, o ktorú prišla minulý mesiac. Ale rada pre médiá tento týždeň jej žiadosť odmietla, hoci bola jediným oprávneným žiadateľom. Vraj nesplnila požiadavky.

"Starostlivo skúmame, či je toto rozhodnutie v súlade s právom EÚ, vrátane jeho vplyvu na slobodu a pluralitu médií v Maďarsku. To je oblasť, kvôli ktorej si komisia robí starosti," povedal dnes hovorca Európskej komisie. "Ak to bude potrebné, komisia nebude váhať a podnikne právne kroky (proti Maďarsku)", dodal.

Európska komisia dlhodobo kritizuje vládu maďarského konzervatívneho premiéra Viktora Orbána za narušovanie demokratických princípov. Orbán a jeho vláda takúto kritiku odmietajú. Na otázku ohľadom prípadu Klubrádia hovorca kabinetu povedal, že "sloboda médií je v Maďarsku v bezchybnom stave".

Rada pre médiá Klubrádiu vysielaciu frekvenciu nepridelila kvôli údajne nestabilnej finančnú situáciu stanice, jej programové plány vraj tiež obsahovali chyby. Vedenie Klubrádia vo vyhlásení uviedlo, že fungovanie a financovanie stanice je transparentný a spĺňa všetky morálne a právne štandardy. Klubrádió teraz vysiela iba cez internet.

Reuters uvádza, že maďarská verejnoprávne médiá sa do značnej miery stala hlásnu rúrou Orbánovej vlády. Rad ďalších médií ukončila činnosť, alebo je prevzali spojencami šéfa kabinetu.