Maďarské úrady odmietli žiadosť známeho opozičného rádia o frekvenciu

Maďarské úrady odmietli žiadosť známeho opozičného rádia o frekvenciu Ilustr. foto: Rebecca

Maďarský úrad, ktorý má na starosti reguláciu médií, dnes odmietol žiadosť jednej z posledných nezávislých rozhlasových staníc v krajine o opätovné získanie vysielacej frekvencie. Stalo sa tak napriek výzvam Európskej únie, aby úrady umožnili stanici zotrvať v éteri, uviedla agentúra Reuters.

Liberálna stanica Klubrádió, ktorá pravidelne poskytovala priestor opozičným politikom a názorom kritickým voči pravicovej vláde, sa prihlásila do výberového konania, aby znovu získala vysielaciu frekvenciu, o ktorú prišla minulý mesiac. Ale rada pre médiá jej žiadosť odmietla, hoci bola jediným oprávneným žiadateľom, napísal Reuters. Pripomenul, že stanica od minulého mesiaca vysiela iba na internete. Súd totiž potvrdil predchádzajúce rozhodnutie mediálnej rady nepredĺžiť stanici jej vysielaciu licenciu.

Klubrádió má 15 dní na odvolanie proti rozhodnutiu mediálnej rady. Tá tvrdila, že žiadosť o vysielaciu licenciu obsahovala chyby a nespĺňala požiadavky.

Kritici obviňujú vládnucu stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána zo systematického umlčovania kritických médií. Tvrdia, že všetkých päť členov mediálnej rady - ktorých nominoval Fidesz - uplatňuje politickú zaujatosť pri rozhodovaní. Vláda popiera, že by zasahovala do mediálnych záležitostí.

Európska komisia vo februárovom liste zastúpeniu Maďarska v Bruseli vyjadrila znepokojenie nad situáciou Klubrádia a vyzvala Budapešť, aby umožnila stanici pokračovať vo vysielaní. Tá o vysielaciu frekvenciu prišla "na základe veľmi sporných dôvodov", uviedol hovorca komisie.

Zamietnutie žiadosti o frekvenciu nasleduje deň po rozprave v Európskom parlamente, ktoré sa týkajú práve ohrozenie slobody médií v Maďarsku a Poľsku.

Klubrádió vo vyhlásení označilo rozhodnutie mediálnej rady za "protiprávne" a sľúbilo pokračovať vo vysielaní na internete.