Print this page

Matovičov vtip v rádiu vyvolal diplomatický škandál, Ukrajina žiada ospravedlnenie (VIDEO) Ilustr. foto Markíza

Matovičov nákup vakcíny Sputnik V vyvolal už nielen vnútropolitickú krízu ale aj diplmatický škandál.

Dôvodom je nemiestny vtip premiéra Igora Matoviča počas diskusnej relácie v Rádiu Expres, keď na otázku moderátora Braňa Závodského, čo sľúbil Rusku za vakcínu Sputnik V, premiér reagoval, že Zakarpatskú Ukrajinu.
Hoci vzápätí reagoval, že to myslel ako žart a že Rusom za dodávku nesľuboval nič, jeho odpoveď pobúrila ukrajinských politikov aj ukrajinské médiá.

„Nech ich vymení za niekoľko regiónov Slovenska. Škoda, že svojimi nesprávnymi vyjadreniami slovenský premiér kazí veľmi priateľské a úprimné vzťahy medzi Ukrajinou a Slovenskom,“ napísal na Twitteri ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí následne zverejnilo protestnú nótu, predvolalo slovenského chargé d’affaires Matúša Korbu a vyzvalo Matoviča, aby sa oficiálne ospravedlnil za nevhodné slová, ktoré považuje za poškodzujúce územnú celistvosť Ukrajiny.

„Sú kategoricky neprijateľné a negatívne ovplyvňujú priateľskú a susedskú atmosféru ukrajinsko-slovenských vzťahov. Takéto ‚vtipy‘ vyznievajú pre ukrajinský ľud obzvlášť urážlivo v súčasných podmienkach ruskej agresie a ruskej okupácie Krymskej autonómnej republiky a mesta Sevastopoľ, ako aj časti ukrajinského Donbasu,“ píše sa na stránke ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

„Irónia mi nevadí, a možno v trnavskom šenku by to bolo vtipné. Lenže Ukrajina je s Ruskom v de facto vojnovom stave, potom, čo im Rusi anektovali Krym a obsadili časti území na východe. V tomto konflikte zomreli tisícky ukrajinských vojakov aj civilov. Nečudujem sa, že tamojšej vláde reči nášho premiéra o "výmene" ukrajinských regiónov za vakcíny - od šéfa exekutívy susedskej krajiny a člena NATO - neprídu ani trochu vtipné,“ napísal europoslanec za PS Michal Šimečka na Facebooku.

Za slová premiéra sa ukrajinskej strane ospravedlnil minister zahraničných vecí: "Komunikoval som dnes s mojim ukrajinským partnerom, ministrom zahraničných vecí Dmytro Kuleba . Ospravedlnil som sa mu za nevhodné výroky premiéra SR Igora Matoviča na adresu Ukrajiny.Mrzí ma to o to viac, že sme len pred pár dňami mali v Kyjeve mimoriadne dobrý rozhovor ako ďalej rozvíjať naše vzťahy," napísal minister Ivan Korčok.

Premiér zatiaľ nereagoval.