Zomrel hudobný režisér Leoš Komárek, nahrával Prúdy i Collegium Musicum

Zomrel hudobný režisér Leoš Komárek, nahrával Prúdy i Collegium Musicum Ilustr. foto RTVS

Vo veku nedožitých 88 rokov zomrel hudobný režisér Leoš Komárek.

„Leoš Komárek sa nezmazateľne zapísal do histórie Slovenského rozhlasu v podobe veľkého množstva vynikajúcich hudobných nahrávok vo všetkých hudobných žánroch,“ píše RTVS, ktorá o úmrtí informuje.

Leoš Komárek pôsobil od roku 1952 ako zvukový majster v bratislavskom štúdiu Československého rozhlasu, neskôr sa stal hudobným režisérom.

Stál pri nahrávkach generácie speváčky Gabriely Hermelyovej, od 60. rokov sa spolupodieľal na formovaní celkového zvuku nahrávok Tanečného orchestra Československého rozhlasu v Bratislave, ktorý vznikol v roku 1961. V tomto období bol rovnako obhajcom bigbítovej éry populárnej hudby, nahrával Prúdy, Beatmenov i Collegium Musicum.

Od 70. rokov spolupracoval aj na formovaní najmä operných nahrávok, na pôde bratislavského rozhlasu pripravil napríklad opery Krútňava, Svätopluk či Rozsudok a zo svetového repertoáru to bola napríklad Bohéma.

Komárek pôsobil v bratislavskom rozhlase do polovice 80. rokov. V roku 1986 bolo otvorené nahrávacie štúdio vydavateľstva Opus a Leoš Komárek využil ponuku pracovať v tomto prostredí a stal sa hudobným šéfrežisérom. Venoval sa tiež žánru populárnej hudby. Jeho podpis je pod tisíckami nahrávok bigbítu, ľudovej hudby, opery aj tanečnej hudby, symfonických orchestrov i komorných súborov.

Vo vysielaní si ho RTVS pripomenie vo štvrtok 14. 1. o 22.30 h v relácii Bez slov v Rádiu Regina, v sobotu 16. januára po 13.05 h v Rádiu Slovensku v  relácii Túto hudbu mám rád  a v nedeľu 17. 1. od 10.00 h v Rádiu Regina.