Kontroverzný poľský kňaz a šéf rádia Maryja pobúril slovami o zneužívaní detí (VIDEO)

Kontroverzný poľský kňaz a šéf rádia Maryja pobúril slovami o zneužívaní detí (VIDEO) Reprofoto Trwam

Kontroverzný poľský kňaz Tadeusz Rydzyk sa dotkol mnohých ľudí, keď sa zastával bývalého biskupa podozrivého z krytia sexuálneho zneužívania detí zo strany duchovných. Rydzyk, ktorý vedie ultrakatolícku rozhlasovú stanicu Radio Maryja a televíziu Trwam, v sobotu pri kázni na oslavách založenia Radia Maryja o bývalom biskupovi kališskej diecézy Edwardovi Janiakovi povedal, že je kvôli mediálnym útokom "súčasným mučeníkom".

 "Že kňaz zhrešil? No tak zhrešil. A kto nie je v pokušení? Nech sa ukáže," vyzval Rydzyk na slávnosti, na ktorej sa zúčastnili významní verejní činitelia, vrátane niekoľkých členov vlády alebo ochrancu práv detí Mikolaja Pawlaka. Všetci Rydzykovi po jeho prejave tlieskali.

Rydzyka za jeho slová skritizovala opozícia. Stredová Občianska platforma tiež žiada, aby kvôli svojmu správaniu na slávnosti prišiel o miesto Detský ombudsman Pawlak, ktorý bol do svojej funkcie zvolený hlasmi zákonodarcov vládnuceho národno-konzervatívneho Práva a spravodlivosti (PiS). "V čase, keď Poliaci očakávajú zúčtovanie s pedofíliou duchovných, ľudia PiS, medzi nimi Detský ombudsman, nielen že nereagujú, ale tlieskajú tak škandalóznemu Rydzykovmu prejavu," cituje portál gazeta.pl poslanca Macieja Laska z Občianskej koalície.

Až v pondelok ochrancu práv detí na twitteri napísal, že "pokušenie nie je vysvetlením trestného činu. Nič neospravedlňuje ubližovanie deťom".

Rydzykove slová dnes odsúdil hovorca vlády Piotr Müller. Pripomenul, že je neprípustné relativizovať protiprávne činy a ubližovanie deťom. Politici súčasnej vládnucej koalície sú s kritikou voči Rydzykovi opatrní, pretože jeho médiá majú silný vplyv na mnoho konzervatívnych voličov, o ktorých priazeň PiS a jeho spojenci nechcú prísť.

"Nechcel som nikoho raniť, a najmä nie tých, ktorí ako nedospelí zažili sexuálne zneužívanie zo strany duchovných," uviedol Rydzyk v dnes zverejnenom vyhlásení. "Uvedomujem si, že moje spontánne slová boli pochopené inak a bolestne sa dotkli mnohých ľudí," dodal. Televízia TVN24 informovala, že poľský arcibiskup Wojciech Polak Rydzyka žiadal, aby na svoje výroky reagoval.

Rydzyk, člen rádu redemptoristov, patrí k najvplyvnejším, ale aj najkontroverznejším duchovným v Poľsku. Terčom kritiky sa v minulosti stal kvôli antisemitským výrokom, jeho médiá sú neslávne známe aj svojím homofóbnym a xenofóbnym zameraním.