Rádio Slobodná Európa zrejme obnoví vysielanie do Maďarska

Rádio Slobodná Európa zrejme obnoví vysielanie do Maďarska Foto: Omediach.com

Americká rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE/RL) so sídlom v Prahe možno obnoví svoje vysielanie do Maďarska, ktoré zrušila v roku 1993 v presvedčení, že svoju úlohu s koncom studenej vojny splnilo.

 

Napísal to denník The New York Times (NYT). Krok, ktorý by musel schváliť Kongres, zvažuje americká Agentúra pre globálne médiá, ktorá dohliada na prevádzku stanice.

Podľa newyorského denníka by obnovenie maďarského vysielania potvrdilo ústup Maďarska od zásad slobodného a otvoreného vládnutia. Bolo by zároveň ranou pre prezidenta Donalda Trumpa, ktorý s autoritárskym maďarským vodcom Viktorom Orbánom udržiava priateľské styky. Súhlas Kongresu by mohol prísť už počas septembra, píše denník.

"Domácu prípravu sme dokončili, projekt má širokú podporu, sme pripravení to spustiť," vyhlásil šéf RFE/RL John Lansing. Redakcia by sídlila v Maďarsku, prípravná prevádzka by sa začala budúci rok v máji a ostrý štart by nasledoval o rok.

Trump považuje Orbána za spojenca, píše NYT. Stretli sa tento rok v máji, keď bol maďarský premiér pozvaný do Bieleho domu. Denník naznačil, že proti obnoveniu maďarskej redakcie sa stavia veľvyslanec USA v Budapešti David Cornstein, bývalý klenotník a Trumpov priateľ. Chce záruky, že RFE/RL sa nesústredí na negatívne informácie o maďarskej vláde a nebude sa zaoberať investigatívnou prácou. Zákony USA pritom zakazujú vládnym politikom miešať sa do redakčnej práce RFE/RL, čo platí aj pre Cornsteina, upozorňuje denník.

Rozhlasové vysielanie RFE/RL bolo tento rok obnovené do Bulharska a Rumunska, kde bolo zastavené v roku 2004 respektíve 2008. Maďarsko, na rozdiel od Bulharska a Rumunska, zostáva jedinou krajinou, ktorá je podľa hodnotenia americkej organizácie Freedom House len "čiastočne slobodná", upozorňuje NYT.

Orbánovi spojenci v posledných rokoch ovládli veľkú časť maďarských médií a premiérova strana Fidesz získala úplnú kontrolu nad štátnymi médiami. To vyvolalo medzinárodnú kritiku a obviňovanie maďarského vedenia, že v krajine obmedzuje slobodu slova.