Je rozhodnuté: Za rasistické vyjadrenia v rádiu musí Mazurek odísť z parlamentu (VIDEO)

Je rozhodnuté: Za rasistické vyjadrenia v rádiu musí Mazurek odísť z parlamentu  (VIDEO) Reprofoto Frontinus

Najvyšší súd dnes v prípade rasistických vyjadrení poslanca ĽSNS Milana Mazureka rozhodol.

Dnes sa skončilo odvolacie pojednávanie na Najvyššom súde SR s poslancom NR SR Milanom Mazurekom. Senát potvrdil obžalobu Špecializovaného trestného súdu. Senát Najvyššieho súdu vedený sudcom Petrom Paludom v odvolacom konaní potvrdil jeho vinu v kauze rasistických vyjadrení v Rádiu Frontinus.
Mazurek príde o svoj mandát v parlamente. Zároveň súd zmenil pôvodný trest z 5-tisícovej na 10-tisícovú pokutu. Ak by ju nezaplatil, dostane polročnú podmienku, píše Denník N.

V relácii "Debata na telefón" Rádia Frontinus v októbri 2016 Mazurek hovoril napríklad toto: „150 miliónov eur sa použije iba na domy pre ľudí z týchto cigánskych komunít, z cigánskych osád. To znamená ľudí, ktorí nikdy pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém". V rozhovore tiež povedal, že preňho je prvým a jediným skutočným prezidentom Jozef Tiso.

„Bol som pripravený na všetky varianty. Ešte viac ma to nabudilo. Nepoľavím. To čo som robil doteraz, budem ododneška robiť ešte intenzívnejšie. Nemám čo ľutovať, hovoril som len pravdu," povedal Milan Mazurek po vynesení rozsudku.

Moderátor nechal poslanca strany Mariána Kotlebu hovoriť čo len chcel, za čo dostalo rádio pred pár mesiacmi pokutu 15 tisíc eur od Rady pre vysielanie a retransmisiu.

Poslanec pravidelne organizuje po Slovensku akcie proti Rómom a na sociálnej sieti mal viacero rasistických komentárov, kde popieral holokaust a velebí Adolfa Hitlera.