Starbucks podľa médií zvažuje odchod z Británie

Starbucks podľa médií zvažuje odchod z Británie Fot: Facebook Starbucks

Americký prevádzkovateľ kaviarní Starbucks teraz skúma možnosti predaja svojich aktivít v Británii, kde čelí stále tvrdšej konkurencii a meniacim sa zvyklostiam zákazníkov. Formálny proces predaja ale firma zatiaľ nezačala, uviedol dnes web spravodajskej televízie BBC.

Najväčší kaviarenský reťazec na svete citeľne zasiahlo obmedzenie pohybu v reakcii na pandémiu covid-19. V máji spoločnosť uviedla, že sa zameria na posilnenie svojho hlavného podnikania v Spojených štátoch. Pri medzinárodných aktivitách vyhodnocuje strategické možnosti.

Starbucks si už podľa denníka The Times najal firmu Houlihan Lokey, aby preskúmala možnosti budúceho podnikania v Británii.

Americký reťazec sa rovnako ako jeho rivali stretáva s rastúcimi nákladmi a musí sa prispôsobiť meniacim sa zvyklostiam zákazníkov, ako mnoho ľudí pracuje čiastočne z domova. V Británii tiež čelia silnej konkurencii od reťazcov, ako sú Costa, Pret A Manger a Tim Hortons, a tiež od tisícov nezávislých prevádzkovateľov. V Británii je viac ako 25.000 kaviarní, ktoré sa nachádzajú na všetkých hlavných uliciach či v obchodných centrách mimo mesta, ale aj množstvo prevádzok, kde si je možné objednať kávu z auta.

Starbucks má v Británii okolo 1000 kaviarní, z toho 70 percent ich funguje formou franšízy. Zvyšok vlastní firma. Za finančný rok do vlaňajšieho októbra firma v Británii zvýšila tržby o 35 percent na 328 miliónov libier. Vykázala tak zisk 13,3 milióna libier proti strate 40,9 milióna libier v predchádzajúcom roku, kedy bola nútená kvôli pandémii zavrieť.

V máji Starbucks oznámil, že kvôli vojne na Ukrajine po 15 rokoch opúšťa Rusko. Mal tam 130 kaviarní.

 

Najnovšie