Kofola, Rajec, Vinea sa vracajú k vratným skleneným fľašiam, spúšťajú projekt Cirkulka (FOTO)

Kofola, Rajec, Vinea sa vracajú k vratným skleneným fľašiam, spúšťajú projekt Cirkulka (FOTO) Foto: Kofola

Spoločnosť Kofola chce svoje nápoje znovu predávať aj vo vratných sklenených fľašiach, a ponúknuť tak alternatívu k plastovým fľašiam a plechovkám. V projekte Cirkulka pripravuje na fľaše aj špeciálnu modulárnu prepravku. Nové fľaše plánuje uviesť na trh budúci rok na jar.

„V Kofole veríme tomu, že s každou zmenou je potrebné začať od seba. So znižovaním záťaže životného prostredia zvyšujeme v Kofole nároky na využívané obaly, aby naša cesta viedla k bezodpadovému riešeniu,“ vysvetľuje Jannis Samaras, generálny riaditeľ Skupiny Kofola. „Ctíme princíp RRR, teda Reduce, Reuse, Recycle. Po slovensky redukuj, použi znovu, zrecykluj, ktorý tvorí základný princíp pri ekologickom nakladaní s odpadmi. Po tom, čo sme uviedli na trh fľaše zo 100 % recyklovaného plastu (rPET), sme sa teraz rozhodli prísť s konceptom ľahko odnositeľných vratných fliaš na nealko. Naše obľúbené nápoje si tak budete môcť kúpiť už aj na doma vo vratnom skle,“ dodal Samaras.

V modulárnej prepravke bude priestor pre šesť litrových fliaš. Na výber bude tradičná Kofola, hroznová Vinea či pramenitá voda Rajec.

Foto: Kofola

„Na projekte pracujeme už viac ako dva roky a v najbližších týždňoch ho predstavíme obchodným reťazcom tak, aby mohli pripraviť svoju logistiku. Cirkulka nielenže odráža naše udržateľné premýšľanie o obaloch, ale vychádza v ústrety aj dopytu spotrebiteľov. Opakovane použiteľné sklo šetrí prírodné zdroje a inovatívna prepravka je vyrobená z recyklovaného plastu,“ hovorí Daniel Buryš, generálny riaditeľ Kofoly ČeskoSlovensko. Kofola plánuje nové fľaše uviesť na trh na jar budúceho roku. „Prakticky celá ponuka našich výrobkov pre gastronómiu už dnes využíva vratné obaly, máme s nimi skúsenosti a sme tak na rozšírenie do obchodov pripravení,“ dodáva Buryš.

Kofola je jeden z najvýznamnejších výrobcov nealkoholických nápojov v strednej Európe, má 11 výrobných závodov na piatich európskych trhoch. K výrobkom firmy patria aj nápoje značiek Rajec, Jupí, Vinea, Jupík, Semtex alebo Top Topic. Do skupiny patria sieť UGO, český výrobca zmesí z liečivých rastlín Leros, slovinská spoločnosť Radenska a chorvátsky výrobca minerálnych vôd Studenac.

Najnovšie