Od 8. marca platia nové pravidlá v obchodoch a zákaz nakupovania pre pozitívnych

Od 8. marca platia nové pravidlá v obchodoch a zákaz nakupovania pre pozitívnych ilustr. foto ÚVZ

Od pondelka sú účinné tri nové vyhlášky Úrad verejného zdravotníctva, ktoré upravujú používanie ochranných prostriedkov horných dýchacích ciest, činnosť maloobchodných prevádzok a izoláciu.

Stále platia vyhradené hodiny nielen pre dôchodcov ale aj pre ZŤP osoby a ich sprievod. V čase od 9:00 do 11:00 od pondelka do piatka je v predajniach potravín a drogériách vyhradený pre osoby nad 65 rokov, je po novom vyhradený aj pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a ich sprievodcov.

Od 8. marca covid pozitívni už nesmú navštevovať predajne. Doposiaľ platilo, že v prípade núdze môže covid pozitívny ísť na nevyhnutný nákup s FFP2 respirátorom. Táto výnimka sa už uší. Pozitívne testované osoby na covid-19 už nesmú opustiť izoláciu na nákup potravín a drogérie.
Ostala možnosť opustenia karantény len v prípadoch, ako je poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti, testovanie na covid-19 a účasť na pohrebnom obrade zosnulej blízkej osoby, ak osoba v izolácii nemá žiadne klinické príznaky.
Vo všetkých prípadoch však musí mať pozitívne testovaná osoba prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu, povinné je aj dodržiavanie hygieny rúk.

Najnovšie