Kaufland avizuje, že v produktoch jeho vlastných značiek nebudú mikroplasty

Kaufland avizuje, že v produktoch jeho vlastných značiek nebudú mikroplasty Foto: Kaufland

V rámci stratégie REset Plastic si reťazec dal za cieľ do roku 2025 znížiť spotrebu plastov o 20 percent.

V roku 2013 spoločnosť Kaufland začala meniť zloženie kozmetických, pracích a čistiacich produktov vlastných značiek a jej cieľom do konca roka 2021 je upraviť ich zloženie na receptúru bez pevných i tekutých mikroplastov. „Naša spoločnosť preberá ekologickú zodpovednosť za zákazníkov, a preto v zložení vlastných výrobkov nahrádzame mikroplasty prírodnými a obnoviteľnými surovinami. Týmto spôsobom chceme umožniť zákazníkom kúpiť si produkty ohľaduplné k životnému prostrediu,“ povedala Lucia Langová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Pod mikroplastmi reťazec rozumie pevné, vizuálne rozpoznateľné plastové častice menšie ako 5 mm s abrazívnym efektom, ktoré sú nerozpustné vo vode. Delia sa na primárne a sekundárne. Primárne sa pridávajú do zloženia produktov na docielenie určitých vlastností, ako sú peelingy, zubné pasty, sprchové gély či šampóny. V šampónoch tvoria ochranný film, ktorý uľahčuje česanie vlasov po umytí, alebo spevňujú účes po použití vlasových prípravkov. V čistiacich prostriedkoch zabraňujú opätovnému znečisteniu predmetov.

Sekundárne mikroplasty vznikajú rozkladom plastov v životnom prostredí a nazývajú sa aj makroplasty.

"V sortimente vlastných značiek Kauflandu zákazníci nájdu už viac ako 70 produktov kozmetiky bevola® bez tekutých i pevných mikroplastov vrátane celého produktového radu bevola Baby®, ktorý je zameraný na starostlivosť o detskú pokožku. Zákazníci tieto produkty jednoducho rozpoznajú vďaka logu Receptúra bez mikroplastov," informuje spoločnosť v tlačovej správe.

Najnovšie