Print this page

Poslanci sa obrátili na hlavného hygienika, aby zrušil zákaz nedeľného predaja Ilustr. foto: FB ÚVZ

Dnes sa poslanci Ondrej Dostál a Radovan Kazda (členovia OKS z poslaneckého klubu SaS) a Ján Levoslav Benčík (Za ľudí) s jeho asistentkou Slávkou Henčekovou obrátili na hlavného hygienika Jána Mikasa, aby ho upozornili na možnú protiústavnosť opatrenia Úradu verejného zdravotníctva, ktorým zakázal nedeľný maloobchodný predaj. Požiadali ho, aby zákaz nedeľného predaja zrušil.

Jedným z hlavných opatrení krízového štábu je nariadenie, ktoré platí až „do odvolania“ pre každú nedeľu v mesiaci uzatvoriť všetky maloobchodné prevádzky a zároveň sa pre každú nedeľu v mesiaci nariaďuje prevádzkovateľom priestorov maloobchodných prevádzok vykonávať povinnú dezinfekciu priestorov predmetných prevádzok (sanitárny deň).

Možnú protiústavnosť zákazu nedeľného predaja vidí skupina poslancov a asistentka v nasledujúcich dôvodoch:

1. Je neodôvodnený legitímnym verejným záujmom. „Máme pochybnosti o tom, že skutočným dôvodom zákazu nedeľného maloobchodného predaja je ochrana verejného zdravia, keďže prevádzky sú povinné vykonávať dezinfekciu a preventívne opatrenia pravidelne aj počas týždňa,“ píšu v spoločnom vyhlásení.

2. Je neodôvodnene stanovený v takomto rozsahu, ktorý ide nad rámec rozsahu nevyhnutného pre splnenie deklarovaného cieľa. Považujeme za nepreukázaný dôvod, pre ktorý je potrebné dezinfikovať celý deň a každú nedeľu. Úrad tiež nevysvetlil, prečo sa to týka len maloobchodných prevádzok a ani to nie všetkých.

3. Je neodôvodnene stanovený sanitárny deň na nedeľu. Sanitárnym dňom (ak už je potrebný celý deň, čo nie je) môže byť akýkoľvek iný deň v týždni. V rozhodnutí vnímame politické dôvody, aby tým dňom bola práve nedeľa.

Odporúčame aj: Hoci sa opatrenia uvoľňujú, Matovič vysvetľuje, prečo nedeľný predaj ostáva zakázaný (VIDEO)

Hlavného hygienika upozornili aj na podľa nich problematickú právnu povahu opatrení Úradu verejného zdravotníctva ako takých, a teda na ich možnú nezákonnosť. A upozornili aj na na negatívne ekonomické dôsledky, ktoré sú s týmto opatrením spojené.