Lidl, Billa, Tesco a ďalší sa spojili, v spote upozorňujú na hrozbu zdraženia potravín (VIDEO)

Lidl, Billa, Tesco a ďalší sa spojili, v spote upozorňujú na hrozbu zdraženia potravín (VIDEO) Foto SAMO

V obchode pri platení ostane rodina s dvomi malými deťmi nepríjemne prekvapená. Pri platení muž v obleku prihodí k nákupu mladej rodine neželaný produkt – zlatú tehličku s nadpisom "Daň z potravín" a povie: „nie je to síce vaše, ale mladá rodinka to určite rada zaplatí.“  Keď tehličku pokladníčka na účet rodiny nablokuje, muž si tehličku vezme, vloží do vrecka a s úsmevom odíde. To je príbeh spotu kampane hlavných obchodných reťazcov, ktorým reagujú na chystanú úpravu zákona.

 

Poslanci Národnej rady SR pripravujú daň z potravín, ktorá by mohla zvýšiť náklady každej 4-člennej rodiny na nákup až o 84 eur ročne. Slovenská aliancia moderného obchodu, ktorá združuje obchodné reťazce Billa, Kaufland, Lidl, Metro, TERNO, Tesco dm drogerie markt, v štvrtok spustili kampaň, kde zákazníkom vysvetľujú, že ak pripravovaná úprava zákona v parlamente prejde, dotkne sa hlavne ich peňaženky.

 Predkladatelia úpravy zákona tvrdia, že osobitný odvod má byť bičom na obchodné reťazce a že nebude mať žiadny vplyv na konečnú cenu tovaru v obchodoch. Obchodníci to popierajú. „Ekonomickí a obchodní analytici, odborári, zamestnávatelia, opozícia a dokonca aj jeden z koaličných partnerov sa zhodli na tom, že osobitný odvod je priamym nákladom obchodníkov na predaj potravín a je to vlastne skrytá forma navýšenia DPH, ktorá by mohla byť s najväčšou pravdepodobnosťou premietnutá aj do vyšších cien či do iných oblastí podnikania reťazcov. Výška týchto dodatočných nákladov nemusí byť konečná,“ píše aliancia.

„Ak by tento odvod obchody prepočítali v plnom rozsahu do cien potravín, tak priemerná 4-členná  domácnosť by mohla po zavedení odvodu priamo či nepriamo zaplatiť ročne len na potravinách až o 84 eur viac,“ upozorňuje aliancia, ktorá sa opiera o analýzu spoločnosti INESS. Táto suma ešte nezahŕňa sprievodné náklady rodiny spojené s cestovaním za nákupom potravín, ak by sa v jej bydlisku zatvoril obchod z ekonomických dôvodov.

Príbeh rodiny bude súčasťou televíznej, printovej a online kampane a podrobnejšie sa téme osobitného odvodu venuje aj stránka www.NechcemeToZaplatit.sk.

„S agentúrou APP sme pripravili reklamnú kampaň, v ktorej ukážeme, že osobitný odvod by sa mohol priamo či nepriamo prejaviť na cene každého jedného nákupu samotných spotrebiteľov,“ hovorí Martin Krajčovič, predseda aliancie.

 

Najnovšie